Η άνοιξη είναι περίοδος τριχόπτωσης για τα περισσότερα ζώα, ιδιαίτερα για αυτά που ζουν σε εξωτερικούς χώρους. Δυστυχώς, εκτός από καθημερινό βούρτσισμα, η κατάσταση είναι λίγο ή πολύ αναπόφευκτη.
Το τρίχωμα αναπτύσσετε κυκλικά. Η πρώτη φάση χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάπτυξη (ανάφαση) και ακολουθείτε από τη φάση βραδείας ανάπτυξης (κατάφαση). Στη συνέχεια ακολουθεί η φάση «ανάπαυσης» (τελόφαση) στο τέλος της οποίας η παλαιά τρίχα πέφτει καθώς η νέα παίρνει τη θέση της.
Οι περισσότεροι σκύλοι αλλάζουν το τρίχωμά τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Οι θηλυκοί σκύλοι αλλάζουν τρίχωμα μετά τη γέννα ενώ ο αναπαραγωγικός τους κύκλους επίσης επηρεάζει την ανάπτυξη του τριχώματος λόγω των ορμονών.
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η θερμοκρασία είναι ο κύριος ρυθμιστής της ανάπτυξης της τρίχας. Στην πραγματικότητα είναι η διάρκεια της ημέρας. Μεγάλες περίοδοι φωτός την άνοιξη ενεργοποιούν την ανάπτυξη νέων τριχών και την πτώση των παλαιών. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και το φθινόπωρο όταν η διάρκεια της ημέρας μειώνεται.
Η ευαισθησία στην περίοδο του φωτός είναι μεγαλύτερη στα ζώα που ζουν σε εξωτερικούς χώρους. Τα ζώα που ζουν μέσα στο σπίτι υποβάλλονται σε σταθερές περιόδους φωτισμού και ρίχνουν το τρίχωμά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Πολλοί σκύλοι έχουν διπλό τρίχωμα. Το εξωτερικό τρίχωμα είναι σκληρό και μακρύ ενώ το εσωτερικό μαλακό. Κατά τη διάρκεια έντονης τριχόπτωσης, η εμφάνιση τους είναι ανησυχητική αλλά φυσιολογική.
Τις περιόδους έντονης τριχόπτωσης, βουρτσίστε το ζώο καθημερινά. Σκύλοι με διπλό τρίχωμα επωφελούνται από συχνά μπάνια μετά το βούρτσισμα.
Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας καθώς έντονη τριχόπτωση ή εύθραυστες τρίχες μπορεί να σχετίζονται με ασθένειες που προκαλούν δερματικές ή ορμονικές διαταραχές.
ΠΗΓΗ: www.vetmenow.gr