Οι ζωοανθρωπονόσοι ή ζωονόσοι είναι νοσήματα που μεταφέρονται μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων και προκαλούνται από βακτηρίδια, ιούς και παράσιτα.
Η άμεση επαφή του ανθρώπου με τα ζώα δεν είναι απαραίτητη προκειμένου να μεταφερθούν οι μικροοργανισμοί. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν σε παράσιτα μέσω της επαφής με χώμα που επιμολύνθηκε από κόπρανα μολυσμένων ζώων.
Κάποιες ζωονόσοι, όπως η Σαλμονέλωση και η Λύσσα, είναι ιδιαιτέρως γνωστές στο ευρή κοινό αλλά κάποιες άλλες, όπως η Λεπτοσπείρωση, δεν είναι.
Γιατί τα παιδιά είναι επιρρεπή στις ζωονόσους;
Όλοι μας είναι δυνατό να μολυνθούμε από ζωονόσο αλλά τα παιδιά φαίνεται πως είναι περισσότερο επιρρεπή για διάφορους λόγους.
Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά έρχονται περισσότερο συχνά σε επαφή με αντικείμενα που είναι πιθανό να έχουν επιμολυνθεί από περιττώματα ζώων, όπως είναι το έδαφος, το χορτάρι, οι αμμόλακκοι και τα λιμνάζοντα νερά.
Επίσης, τα παιδιά είναι περισσότερο πιθανό να βάλουν τα χέρια τους στο στόμα τους προτού τα πλύνουν.
Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ίσως να μην είναι έτοιμο να καταπολεμήσει τον μικροοργανισμό όπως και το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων που πάσχουν από ανοσοκαταστολή, όπως λόγω AIDS, χημειοθεραπείας, εγκυμοσύνης ή προχωρημένης ηλικίας.
Ποια είδη ζώων μπορούν να μεταδώσουν ζωονόσους;
Όλα τα είδη ζώων είναι ικανά να μεταδώσουν νοσήματα στον άνθρωπο. Για παράδειγμα η Λύσσα μπορεί να μεταδοθεί από γάτες, σκύλους, γίδες, πρόβατα και πληθώρα άλλων κατοικίδιων και άγριων ζώων. Η γάτα μπορεί να μεταδώσει την Bartonella (νόσος των αμυχών της γάτας) και τα ερπετά, τα πτηνά και τα τρωκτικά μπορούν να μεταδώσουν τη Σαλμονέλλωση. Η γάτα και ο σκύλος μπορεί να έχουν εντερικά παράσιτα τα οποία μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν ασθένεια.
Επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο ζώο μπορεί να μεταδώσει ποια ασθένεια, είναι καλό να τηρούμε πάντα τους κανόνες προσωπικής υγιεινής όταν βρισκόμαστε σε περιβάλλον με ζώα ακόμη και όταν πρόκειται για τα δικά μας ζώα.
Πως μπορούν τα παιδιά να προστατευτούν από ζωονόσους;
Επειδή τα παιδιά είναι επιρρεπή στις ζωονόσους ίσως είναι καλύτερο να αποκλείσουμε την επαφή τους με συγκεκριμένες κατηγορίες ζώων όπως είναι τα αμφίβια, τα ερπετά, τα κοτόπουλα, και τις πάπιες σε μία προσπάθεια να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων από αυτά τα ζώα.
Το κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC – Center of disease control and prevention) έχει προτείνει αυτό το μέτρο για παιδιά κάτω των 5 ετών.
Παρόλα αυτά, επειδή δεν είναι ορθολογικό να προσπαθήσετε να αποστειρώσετε το περιβάλλον του παιδιού απομακρύνοντας κάθε είδος ζώου από γύρω του και επειδή η επαφή των παιδιών με τα ζώα είναι ευεργετική, παρακάτω παρατίθενται ορισμένα μέτρα που καλό είναι να παίρνετε όταν στο περιβάλλον σας υπάρχουν κατοικίδια ή άλλου είδους ζώα:
Ακόμη και ζώα που φαινομενικά είναι υγιή μπορούν να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Για αυτό πρέπει να τηρείτε μέτρα πρόληψης ζωονόσων επισκεπτόμενοι συχνά τον/την κτηνίατρό σας και ακολουθώντας τις συμβουλές του/της.
Αποπαρασιτώνετε προληπτικά το ζώο σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τηρήστε το εμβολιακό πρόγραμμα που ο/η κτηνίατρός σας όρισε. Ακόμη και αν δεν πιστεύετε πως το ζώο σας μπορεί να έχει ψύλλους ή εντερικά παράσιτα, μην αμελείτε τον τακτικό προληπτικό αποπαρασιτισμό του.
Πλένετε τα χέρια σας πριν το φαγητό, πριν το μαγείρεμα και μετά τη χρήση της τουαλέτας και αφού βγάλετε παπούτσια και βρώμικα ρούχα.
Πλένετε τα χέρια σας μετά την απομάκρυνσή σας από χώρο στον οποίον υπήρχαν ζώα ακόμη και αν δε θυμάστε να ήρθατε σε επαφή με αυτά.
Μάθετε στα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους.
Το σαπούνι και το νερό είναι ιδανικά για την πλύση των χεριών όταν αυτά είναι βρώμικα. Απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας.
Αφού πλύνετε τα χέρια σας μη τα στεγνώνετε με βρώμικα ρούχα.
Μάθετε στα παιδιά να μην έρχονται σε επαφή με άγρια ζώα. Τα άγρια ζώα δεν πρέπει να διατηρούνται σαν κατοικίδια.
Διατηρήστε την αμμοδόχο της γάτας σας καθαρή και μαζεύετε τα περιττώματα των σκύλων σας χρησιμοποιώντας γάντια μίας χρήσης.
Μην επιτρέπετε στα ζώα να γλείφουν το στόμα σας ή των παιδιών σας.
Όταν επισκέπτεστε ζωολογικούς κήπους ή άλλους χώρους όπου τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τα ζώα, θυμίστε τους: 1) να πλένουν τα χέρια τους ακόμη και αν δεν έπιασαν ζώα, 2) να μην τρώνε ή πίνουν πριν πλύνουν τα χέρια τους, 3) να μη βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους. Παιδιά κάτω των 5 ετών πρέπει να επιβλέπονται στενά και πιπίλες και παιχνίδια να μην επιτρέπονται σε αυτούς τους χώρους.
ΠΗΓΗ: www.vetmenow.gr