Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη μόνοι οι θεραπευτικές επεμβάσεις επιτρέπονται
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότηση του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, αποφάσισε ότι δεν επιτρέπονται εξαιρέσεις, ώστε να επιτρέπεται ο ακρωτηριασμός της ουράς σε κάποιες φυλές σκυλιών. Το αίτημα αυτό κατέθεσαν, όπως διαβάζουμε στη σχετική εισήγηση, οι εκτροφείς κυνηγόσκυλων που ανήκουν στην Ομάδα 7, η οποία περιλαμβάνει τις ράτσες Kurzhaar, Drathhaaar, Visla και Weimaraner.
Στο αίτημα αυτό κατατέθηκε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – το οποίο με τη σειρά του προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – και ως δικαιολογία από τους εκτροφείς χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι ο ακρωτηριασμός του 1/3 της ουράς των συγκεκριμένων σκυλιών γίνεται τις 5 πρώτες μέρες της ζωή τους για λόγους προστασίας της υγείας τους και λόγω της ιδιομορφίας του ελλαδικού εδάφους!
Στην ατομική γνωμοδότηση ο νομικός σύμβουλος του Κράτους Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 1992 χωρίς καμιά επιφύλαξη δεν επιτρέπει τις εξαιρέσεις, «Ως εκ τούτου το αίτημά για εξαίρεση από την κοπή ουρών θα αποτελούσε αφενός μεν παραβίαση υπερεθνικής Νομοθεσίας αλλά και αφετέρου κακοποίηση ζώων».
Αυτό άλλωστε είχαμε δημοσιεύσει και στο www.zoosos.gr τον Ιούνιο του 2012 απαντώντας στα ψεύδη της προέδρου του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (Κ.Ο.Ε.) της Ιωάννα Γαλανού, που δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι αν και ο ακρωτηριασμός των ζώων συντροφιάς απαγορεύεται εδώ και 20 χρόνια στη χώρα μας εντούτοις εκτροφείς, ιδιώτες και κτηνίατροι συνεχίζουν κανονικά τις παράνομες και εξαιρετικά επικερδείς επεμβάσεις.
Σύμφωνα πάντα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «για την προστασία των ζώων συντροφιάς» προβλέπει ότι απαγορεύονται χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς ή που προορίζονται για άλλους μη θεραπευτικούς σκοπούς και κυρίως το κόψιμο της ουράς, το κόψιμο των αυτιών, την τομή των φωνητικών χορδών, την αφαίρεση νυχιών και δοντιών.
Κατ’ εξαίρεση χειρουργικές επεμβάσεις που προορίζονται να τροποποιήσουν την εξωτερική εμφάνιση ενός ζώου συντροφιάς επιτρέπονται μόνο για θεραπευτικούς λόγους υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, η μη τήρηση των οποίων συνιστά κακοποίηση του ζώου και διώκεται ποινικά.
Η Σύμβαση αυτή, που κυρώθηκε με το ν.2017/1992 χωρίς καμία επιφύλαξη, ως έχουσα υπερνομοθετική ισχύ κατ’ άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος δεν μπορεί να τροποποιηθεί με κοινό νόμο.
Πηγή: www.zoosos.gr