Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και θειικής χονδροϊτίνης έγιναν γρήγορα τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα στη διατροφή του σκύλου. Και ο λόγος είναι ότι η αρθρίτιδα στους σκύλους είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κτηνίατροι. Δυστυχώς οι ιδιοκτήτες σκύλων και πολλές φορές και οι κτηνίατροι σπάνια παρατηρούν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της αρθρίτιδας, επειδή τα ζώα αυτά έχουν την τάση να αγνοούν τον πόνο και την ταλαιπωρία μέχρις ότου οι αλλαγές στις αρθρώσεις να έχουν προχωρήσει αρκετά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι καμία ποσότητα θρεπτικών συστατικών δεν μπορεί να διορθώσει δομικές βλάβες στις αρθρώσεις του σκύλου (το ίδιο ισχύει και στους ανθρώπους).
Αν υπάρχουν εναποθέσεις ασβεστίου, ουλώδης ιστός, ή περιφερειακές αλλαγές στις αρθρικές επιφάνειες των οστών από μακροχρόνιες μη φυσιολογικές πιέσεις τότε αυτές οι ανωμαλίες θα εξακολουθούν να υπάρχουν και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το ζώο ανεξάρτητα με τη διατροφική πρόσληψη.
Συμπληρώματα στη διατροφή του σκύλου, όπως γλυκοζαμίνη και θειική χονδροϊτίνη, ωμέγα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, σελήνιο, και MSM (Μεθυλσουλφονυλμεθάνη) όλα αυτά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της ικανότητας του σώματος να επισκευάσει και να ενισχύσει τους ιστούς. Ωστόσο τα συμπληρώματα δεν θα αναστρέψουν αλλαγές στην άρθρωση όπως έναν σχισμένο χόνδρο, ή εναποθέσεις ασβεστίου και προχωρημένο ουλώδη ιστό.
Θεραπεία της αρθρίτιδας
Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να αναδιαμορφωθεί η άρθρωση χωρίς χειρουργική επέμβαση, οι προσπάθειες γίνονται συνήθως για τη μείωση της φλεγμονής στις νευρικές απολήξεις. Αυτό τουλάχιστον θα κάνει το ζώο να αισθανθεί λίγο καλύτερα ακόμα και αν διακυβεύεται το εύρος της κίνησης. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν τα εξής:
Στεροειδή
Πρεδνιζόνη, δεξαμεθαζόνη, και άλλα κορτικοστεροειδή θα μειώσουν αισθητά το οίδημα και τη φλεγμονή σε προσβεβλημένες αρθρώσεις. Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα στη χρήση στεροειδών για μακροπρόθεσμη ανακούφιση της αρθρίτιδας: μπορούν να συμβάλουν πραγματικά σε πρόσθετη βλάβη της άρθρωσης και κατάρρευση της, ενώ είναι γνωστή η επίδραση τους σε μακροχρόνια χρήση, στα νεφρά και το ήπαρ.
ΜΣΑΦ
Τα Μη-Στεροειδή Αντι-Φλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να έχουν αισθητά ευεργετικά αποτελέσματα για τον ασθενή με αρθρίτιδα. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς και πρέπει να ρυθμίζονται πολύ προσεκτικά για να αποφευχθούν αιμορραγικές διαταραχές, γαστρικά έλκη, και ηπατική και νεφρική δυσλειτουργία.
Μονοκλωνικά αντισώματα
Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν την τελευταία καινοτομία για την αντιμετώπιση του πόνου από την οστεοαρθρίτιδα στον σκύλο. Στοχεύουν στον Νευρικό Αυξητικό Παράγοντα (NGF) μιας σηματοδοτικής, για τον πόνο πρωτεΐνης που παράγεται στους τραυματισμένους ιστούς, η οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένη μέσα στο αρθρικό υγρό των αρθρώσεων που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Η ασφάλεια από τη χορήγηση του είναι εξαιρετικά υψηλή (ελάχιστες παρενέργειες) Το σκεύασμα που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Zoetis, ονομάζεται Librela. Χορηγείται κάθε4-6 εβδομάδες
ΠΗΓΗ: www.diagnovet.gr