Ένα από τα συνηθέστερα “προβλήματα συμπεριφοράς” που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ως εκπαιδευτές σκύλων, είναι η υπερκινητικότητα. Τυπικές συμπεριφορές του “υπερκινητικού” σκύλου είναι οι παρακάτω:
– Πηδάει πάνω σε εμάς ή σε οποιονδήποτε μπεί στο σπίτι και τρέχει πάνω κάτω σαν τρελός!
– Η παραμικρή προσοχή που θα του δώσουμε μπορεί να πυροδοτήσει μια υπερενθουσιώδη συμπεριφορά (γαύγισμα,τρέξιμο,δαγκώματα)
– Στη βόλτα μας τραβάει προς όλες τις κατευθύνσεις, λαχανιασμένος και η προσοχή του βρίσκεται στα παντα γύρω του, εκτός από εμάς!
– Γενικότερα δυσκολεύεται να παραμείνει ήρεμος σε ένα σημείο, και ώς συνήθως το κούνημα της ουράς του συμπαρασύρει μαζί και όλο το υπόλοιπο σώμα του, χαρίζοντας του μια συμπαθέστατη και αστεία κατά τ’άλλα εικόνα!
Τα αίτια της υπερκινητικότητας μπορεί να είναι γονιδιακά, καθώς αρκετές φυλές έχουν μια προδιάθεση για εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς (μπόξερ,μαλινουά,τζακ ράσσελ τερριέ). Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη επαρκούς εκτόνωσης, κυρίως σε σκυλιά που έχουν, όπως είπαμε, γενετικά περίσσια ενέργεια. Τέλος η δική μας συμπεριφορά, καθώς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ο σκύλος, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά του μικρού μας φίλου. Ένας σκύλος που μεγαλώνει με ένα νευρικό ιδιοκτήτη ή με μια οικογένεια “τρελό θηριοτροφείο”, είναι αναμενόμενο να έχει υιοθετήσει ανάλογη συμπεριφορά.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως προκειμένου να ηρεμήσει η “σβούρα” που έχουμε για σκύλο???
1.Παρακολούθηση μαθημάτων Βασικής Υπακοής μέσα από τα οποία μαθαίνουμε πως να θεσπίζουμε όρια και κανόνες, καθώς και πως να ελέγχουμε αποτελεσματικότερα το σκύλο μας σε κάθε περίσταση.
2.Έμφαση σε στατικές ασκήσεις και ασκήσεις αυτοσυγκράτησης όπως το “ξάπλα-μείνε”
3.Αργό βήμα κατά τη βόλτα και γενικότερα ήρεμες κινήσεις από μέρους μας.
4.Αποφυγή καταστάσεων που γνωρίζουμε ότι πυροδοτούν υπερενθουσιώδη συμπεριφορά στο σκύλο μας.
5.Δεν παίζουμε ποτέ με τον σκύλο μέσα στο σπίτι και περιορίζουμε τα παιχνίδια έξω από αυτό. Μαθαίνουμε ότι το σπίτι είναι ένας χώρος που θα πρέπει να βρικόμαστε πάντα σε κατάσταση ηρεμίας.
6.Μαθαίνουμε στον σκύλο το crate και ότι κάποιες ώρες τις ημέρας θα πρέπει να παραμένει ήρεμος μέσα σε αυτό.
7.Αδιαφορούμε σε κάθε υπερενθουσιώδη συμπεριφορά του σκύλου μας και δεν του δίνουμε την προσοχή που με λάθος τρόπο απαιτεί από εμάς.
8.Πρόγραμμα.Με την τήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος, ο σκύλος μαθαίνει ποιες είναι οι ώρες φαγητού,παιχνιδιού,βόλτας αλλά και ξεκούρασης.
9.Εκτόνωση,Εκτόνωση,Εκτόνωση! Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν φροντίσουμε ο σκύλος μας να εκτονώνεται καθημερινά τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά!
ΠΗΓΗ: www.dogsecret.gr