
Όλα τα ζώα προσπαθούν σκληρά για να εξασφαλίσουν την επιβίωση των απογόνων τους, μερικά από τα οποία τρώνε πραγματικά κάποια ή όλα από τα μωρά τους. Γι αυτό δεν υπάρχει πάντα μια προφανής εξήγηση, όπως η έλλειψη τροφίμων. Επιστήμονες έχουν διερευνήσει διαφορές προσωπικότητας των ατόμων που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα είδη που ασκούν υιικό κανιβαλισμό.
Για τη μελέτη, παρατηρήθηκαν ιχθύες common Goby, οι οποίοι φτάνουν μέχρι τα 5 εκατοστά σε μηκος. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η συμπεριφορά των αρσενικών ατόμων προς τα αυγά τους. Η μελέτη έδειξε πως κάτω από τις ίδιες συνθήκες, γενικότερα δραστήρια άτομα έτρωγαν περισσότερο τα αυγά τους. Σε μια μελέτη που χρησιμοποίησε μεικτό γόνο – πρόσφατα αυγά και πιο ανεπτυγμένα αυγά, τα αρσενικά του συγκεκριμένου είδους προτιμούν τα νεότερα και λιγότερο πολύτιμα αυγά. Μόλις το θυληκού του συγκεκριμένου ιχθυδίου γεννήσει τα αυγά, μόνο το αρσενικό τα φροντίζει. Μερικές φορές το αρσενικό καθαρίζει τη φωλιά, προστατεύει τα αυγά από επιθέσεις άλλων θυληκών και κάνει “βεντάλια” με την ουρά του για να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στα αυγά. Παρόλα αυτά έχει σημειωθεί πως τα αρσενικά τρώνε μερικά από αυτά τα καλά φροντιζόμενα αυγά.
Ο υιικός κανιβαλισμός εμφανίζεται συχνά σε είδη ψαριών στα οποία τα αρσενικά είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα των αυγών και των μικρών. ‘Εχουν πραγματοποιηθεί άλλες μελέτες για να προσδιοριστούν τι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα και την έκταση του συγκεκριμένου φαινομένου.
Ορισμένες υποθέσεις προβλέπουν πως το συγκεκριμένο φαινομενικά παράδοξο φαινόμενο κανιβαλισμού χρησιμεύει για να απαλλαγούν από κατεστραμμένα αυγά ή για να μειωθεί ο αριθμώς των αυγών, που θα εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τα υγιή αυγά που απομένουν. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα ήταν ασαφή.
Στη συγκεκριμένη μελέτη οι επιστήμονες συνέκριναν τη συμπεριφορά των αρσενικών γωβιίδων κατά τη διάρκεια της περιόδου που τα αρσενικά ήταν υπεύθυνα για τη φροντίδα των αυγών αλλα και ενώ δεν ήταν.
“Τα άτομα με υψηλό γενικό επίπεδο δραστηριότητας είναι πολύ πιο πιθανό να τραφούν με ορισμένα από τα αυγά”, λέει η Katja Haubel του Ινστιτούοτυ Εξέλιξης και ΟΙκολογίας του Tubingen. Ωστόσο ένα γενικώς δραστήριο ψάρι μπορεί να έχει πλεονεκτήματα σε άλλες περιπτώσεις, γεγονός που βοήθησε στη διατήρηση του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, μέσω της φυσικής επιλογής.
Οι επιστήμονες υποθέτουν πως η συγκεκριμένη κανιβαλική συμπεριφορά ειναι μέρος ενός συνδρόμου συμπεριφοράς, που το αρσενικό δεν μπορεί να ελέγξει.
Μία δεύτερη μελέτη δείχνει πως η συμπεριφορά κανιβαλισμού στο ψάρι αυτο δεν είναι εντελώς ανεξέλεγκτη σε όλες τις πτυχές της. Αυτό δικαιολογείται αν σκεφτούμε πως τα νεότερα αυγά, τα οποία τρώγονται και συχνότερα, έχουν μικρότερη αναπαραγωγική αξία συγκριτικά με τα μεγαλύτερα σε ηλικία και πιο ανεπτυγμένα αυγά, στα οποία το αρσενικό έχει επενδύσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια.
Θεωρητικά λοιπόν, οποιαδήποτε μέρα μέχρι την ενηλικίωση θα μπορούσε να εμφανιστεί κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα μεγαλύτερα σε ηλικία αυγά έχουν καλύτερες πιθανότητες να φτάσουν στο στάδιο της εκκόλαψης. Από την άλλη πλευρά τώρα, τα νεότερα αυγά είναι περισσότερο θρεπτικά για το ενήλικο αρσενικό.
Κλείνοντας όπως δήλωσε η Haubel “Τα αρσενικά δεν καταβροχθίζουν απλά τα αυγά με τυχαίο τρόπο”. Φαίνεται ότι αυτός ο υιικός κανιβαλισμός είναι ένα μέρος μιας προσαρμοστικής συμπεριφοράς – παρά τον καταστροφικό και αντιπαραγαγωγικό χαρακτήρα του.
ΠΗΓΗ: www.diagnovet.gr