ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

By: | Tags: | Comments: 0 | Σεπτέμβριος 5th, 2015

Τα περισσότερα ζώα, σε κάποια φάση της ζωής τους, θα υποστούν κάποιο είδος επέμβασης π.χ. για τη στείρωση τους ή για να διορθωθεί κάποιο πρόβλημα. Στις μέρες μας οι επεμβάσεις είναι ασφαλείς, αλλά η επιτυχία και το καλό τελικό αποτέλεσμα (πλήρης ανάρρωση) ολοκληρώνεται και από την προσοχή που θα δείξει ο ιδιοκτήτης του ζώου πριν και μετά από την επέμβαση.

 

  • Τι πρέπει να κάνω πριν από την επέμβαση;

Αν η επέμβαση δεν είναι επείγουσα, θα πρέπει να κανονίσετε να έχετε για δύο περίπου μέρες ελεύθερο χρόνο για να παρέχετε στο ζώο την προσοχή που χρειάζεται κατά την διάρκεια της ανάρρωσης . Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και αναισθητικά, έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και της ανάρρωσης. Το ζώο θα πρέπει να είναι πλήρως και πρόσφατα εμβολιασμένο, επειδή το στρες της επέμβασης μειώνει την αντίσταση του οργανισμού σε ασθένειες. Επίσης, επειδή ο εμετός είναι μια συνήθης παρενέργεια της νάρκωσης καλό είναι το ζώο να είναι σε δίαιτα για 12 ώρες πριν την επέμβαση και θα πρέπει να έχει στη διάθεση του  μόνο νερό.

 

  • Τι θα συμβεί την ημέρα της επέμβασης;

Στο ιατρείο οι επεμβάσεις γίνονται πρωί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσκομίσετε το ζώο στις 9.30 πμ έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την προετοιμασία του. Ένα μικρό κομμάτι τριχώματος στην πρόσθια επιφάνεια ενός από τα πρόσθια άκρα θα ξυριστεί, για να τοποθετηθεί ένας καθετήρας μέσω του οποίου θα χορηγηθούν υγρά, αναισθητικά ή ότι άλλο χρειαστεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Επίσης θα κουρευτεί και η περιοχή στην οποία θα γίνει η επέμβαση

 

  • Πότε θα μπορέσει να επιστρέψει το ζώο μου στο σπίτι ;

Πριν την αναχώρηση σας από το ιατρείο θα συνεννοηθούμε για την ώρα που θα έρθετε για να παραλάβετε το ζώο. Συνήθως σε χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας αυτό γίνεται μετά από 6-8 ώρες, διάστημα ιδανικό για την πλήρη ανάνηψη του ζώου και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επιπλοκής. Υπάρχουν ζώα, σε ελάχιστες περιπτώσεις, που καθυστερούν να ανανήψουν από την αναισθησία και τότε καθυστερεί η επιστροφή τους στο σπίτι. Λίγες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί το ζώο να καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα (αν αυτό δεν δείξει διάθεση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε), ενώ το νερό πρέπει να είναι στη διάθεση του, σε σταδιακά αυξανόμενη ποσότητα. Με την παραλαβή του ζώου σας, θα κανονίσουμε και τα επόμενα ραντεβού που θα χρειαστούν

 

  • Τι πρέπει να κάνω όταν το ζώο θα επιστρέψει στο σπίτι;

Θα πρέπει να διατηρήσετε το ζώο σε σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος (ιδιαίτερα το χειμώνα) σε ήσυχο δωμάτιο μέχρι την πλήρη ανάνηψη του. Το πρώτο 24ωρο θα του κάνετε μικρές βόλτες για να κοπρίσει και να ουρήσει. Αποφεύγουμε με κάθε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο την διέγερση του ζώου.

Εδώ επισημαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το χειρουργικό τραύμα συρράπτεται με ενδοδερμική ραφή και με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότερη επούλωση και ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο να κάνει το ζώο την οποιαδήποτε ζημιά και φυσικά δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε ράμματα. Η χρήση κολλάρου Ελισάβετ, συστήνεται μόνο σε ζώα με εξαιρετικά ζωηρή συμπεριφορά ή που ασχολούνται με το χειρουργικό τραύμα με μανία.

 

  • Τι φάρμακα πρέπει να χορηγήσω όταν το ζώο θα επιστρέψει στο σπίτι;

Η μετεγχειρητική αγωγή εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης και τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών. Συνήθως σε μικρής διάρκειας επεμβάσεις δεν χρειάζεται να χορηγήσετε τίποτε παρά μόνο  αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο.

 

  • Ποια είναι τα συμπτώματα σοβαρών μετεγχειρητικών προβλημάτων;

Αν το ζώο παραμένει μετά από 24 ώρες εξασθενημένο, με ασταθές βάδισμα, αν έχει επίμονο εμετό, αιμορραγία ή άλλο υγρό από το τραύμα ή κάποια διόγκωσή στην περιοχή  , θα χρειαστεί να γίνει μια άμεση επανεκτίμηση της κατάστασης, για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ό, τι συμβαίνει, προλαβαίνοντας την οποιαδήποτε επίπτωση στην υγεία και την ζωή του.