ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Έρευνα για τη θνησιμότητα των κατοικίδιων ερπετών

By: | Tags: | Comments: 0 | Απρίλιος 28th, 2016

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο στην επιστήμη των ερπετών, εκτιμάται ότι το 3,6 % των κατοικίδιων ερπετών πεθαίνουν μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωή τους στο σπίτι. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ενδέχεται αυτό το αποτέλεσμα να είναι συνέπεια λανθασμένης μεθοδολογίας.

Το εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων ζώων υπόκεινται σε διαφορετικά επίπεδα της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας, και η υψηλή θνησιμότητα των ζώων που διαπραγματεύονται έχει εγείρει έντονες ανησυχίες πρόνοιας. Η θνησιμότητα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της συναλλαγής, από τον πωλητή έως τον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας – ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων στο σπίτι.

Κατά τη διενέργεια της μελέτης, οι ερευνητές με σκοπό την ανεύρεση των ποσοστών θνησιμότητας των ερπετών, χρησιμοποιούν μια εξειδικευμένη τεχνική, όπου ζητούν από τους ιδιοκτήτες ερπετών με έμμεσο τρόπο πληροφορίες για ευαίσθητα θέματα αλλά διατυπώνουν και άμεσες ερωτήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 3,6 % από τα φίδια, τις σαύρες και τις χελώνες πέθαναν εντός ενός έτους από την απόκτησή τους. Οι βόες και οι πύθωνες είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, που ξεκινούσαν από το 1,9 % και το 69% των χελώνων είχε το υψηλότερο ποσοστό που άγγιζε το 28,2 %.

Επικρίνοντας τη μελέτη, ο Οργανισμός Προστασίας Ζώων (ΑΡΑ), δήλωσε ότι η έρευνα ήταν σε μεγάλο βαθμό από «ειλικρινείς δηλώσεις» από τους συμμετέχοντες σε δύο εκδηλώσεις που είναι ευρέως γνωστό ότι συνδέονται με την παράνομη διακίνηση άγριων ζώων. Μάλιστα, εκπρόσωπος του ΑΡΑ δηλώνει ότι οι συγκεκριμένες αγορές ερπετών προσελκύουν ένα μεγάλο αριθμό εξωτικών ζώων, εμπόρων και ιδιοκτητών τους, οι οποίοι δεν επιλέγουν τα συνηθισμένα κατοικίδια ζώα.

Από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στους συμμετέχοντες της μελέτης ήταν για παράδειγμα η εξής: «Από το Χ αριθμό των ερπετών, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, πόσοι πέθαναν μέσα στους πρώτους 12 μήνες;». Τα μέλη του ΑΡΑ υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ερώτηση δεν απαιτεί μόνο κάποια κατανόηση, αλλά και την τέλεια ανάκληση και απόλυτη ειλικρίνεια για να απαντηθεί. Εν κατακλείδι, δηλώνουν ότι καλωσορίζουν μία έρευνα με πολύ καλή ποιότητα όσον αφορά τη θνησιμότητα των κατοικίδιων ερπετών, αλλά δυστυχώς υπάρχει η διαίσθηση ότι η μεθοδολογία ήταν ατελώς δομημένη από την αρχή, και ότι η μελέτη δεν προσφέρει δεδομένα για την ευημερία των ερπετών και τις προσπάθειες διατήρησής τους.

ΠΗΓΗ: www.diagnovet.gr