ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Πως λειτουργεί η καρδιά;

By: | Tags: | Comments: 0 | Φεβρουάριος 22nd, 2016

Μηχανική δραστηριότητα της καρδιάς

Ο ρόλος της καρδιάς και των αγγείων είναι να μεταφέρουν οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά, θερμότητα και παράγωγα μεταβολισμού μέσω του αίματος προς και από τους ιστούς.

Το αίμα που φεύγει από την καρδιά προς την περιφέρεια του σώματος με τις αρτηρίες είναι πλούσιο σε οξυγόνο. Το οξυγόνο αυτό χρησιμοποιείται από τους διάφορους ιστούς και άρα το αίμα που επιστρέφει στην καρδιά με τις φλέβες έχει μικρή περιεκτικότητα σε οξυγόνο.

Η καρδιά χωρίζεται σε τέσσερα διαμερίσματα. Αυτά είναι ο δεξιός κόλπος και η δεξιά κοιλία που επικοινωνούν μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας και ο αριστερός κόλπος και η αριστερή κοιλία που επικοινωνούν μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας. Η δεξιά κοιλία επικοινωνεί με την πνευμονική αρτηρία μέσω της πνευμονικής βαλβίδας και η αριστερή κοιλία επικοινωνεί με την αορτή μέσω της αορτικής βαλβίδας. Οι βαλβίδες δεν επιτρέπουν στο αίμα να επιστρέψει στις φλέβες κατά τη σύσπαση της καρδιάς αναγκάζοντάς το να προωθηθεί στις αρτηρίες.

Το αίμα επιστρέφει από τους ιστούς στην καρδιά με την πρόσθια και οπίσθια κοίλη φλέβα. Αυτές οι φλέβες καταλήγουν στο δεξιό κόλπο. Κατά τη διαστολή των κόλπων και των κοιλιών αίμα εισέρχεται από την πρόσθια και οπίσθια κοίλη φλέβα στο δεξιό κόλπο και στη δεξιά κοιλία. Όταν η δεξιά κοιλία γεμίσει με αίμα, η πίεση μέσα σε αυτήν αυξάνεται τόσο ώστε να παύει η είσοδος του αίματος και ο δεξιός κόλπος συσπάται ώστε να διοχετεύσει σε αυτήν το αίμα που είχε συσσωρευτεί στον κόλπο κατά τη διαστολή. Μετά την πλήρωση της κοιλίας με αίμα ξεκινά η σύσπασή της. Κατά τη σύσπασή κλείνει η τριγλώχινα βαλβίδα εμποδίζοντας το αίμα να επιστρέψει στον κόλπο ενώ ανοίγει η πνευμονική βαλβίδα ώστε το αίμα να προωθηθεί μέσω της πνευμονικής αρτηρίας στους πνεύμονες. Στους πνεύμονες το αίμα οξυγονώνεται και προωθείται στον αριστερό κόλπο και στην αριστερή κοιλία, κατά τη διαστολή της καρδιάς, μέσω των πνευμονικών φλεβών. Κατά τη σύσπαση της καρδιάς κλείνει η μιτροειδής βαλβίδα και το αίμα περνάει από τη δεξιά κοιλία στην αορτή.

Συνοπτικά, η καρδιά έχει το ρόλο της αντλίας. Κατά τη διαστολή  γεμίζει με αίμα που έρχεται από την περιφέρεια και τους πνεύμονες και κατά τη σύσπαση προωθεί το αίμα που έρχεται από τους πνεύμονες στην περιφέρεια και το αίμα που έρχεται από την περιφέρεια στους πνεύμονες.

Δείτε στο πρώτο video την απεικόνιση της καρδιακής λειτουργίας.

Heart composite resized

 

Ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς

Η καρδιά είναι ένας μυς και για να συσπαστεί πρέπει να διεγερθεί από ηλεκτρικά σήματα. Αυτά τα σήματα γεννούνται στο φλεβόκομβο. Ο φλεβόκομβος είναι περιοχή του δεξιού κόλπου που αποτελείται από εξειδικευμένα μυϊκά κύτταρα ικανά να παράγουν ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αυτά μεταφέρονται από τον φλεβόκομβο στα μυϊκά κύτταρα του δεξιού και αριστερού κόλπου τα οποία συσπώνται ώστε να προωθήσουν στις κοιλίες το αίμα που βρίσκεται στους κόλπους.

Από τους κόλπους τα ηλεκτρικά σήματα μεταφέρονται στις κοιλίες αφού περάσουν από τον κολποκοιλιακό κόμβο. Αυτός είναι περιοχή της καρδιάς που βρίσκεται μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών και ρόλος τους είναι να καθυστερεί τα ηλεκτρικά σήματα ώστε όταν αυτά φτάσουν στις κοιλίες αυτές να έχουν προλάβει να γεμίσουν με αίμα πριν συσπαστούν. Όταν τα ηλεκτρικά σήματα φτάσουν στα μυϊκά κύτταρα των κοιλιών αυτά συσπώνται ωθώντας το αίμα στην πνευμονική αρτηρία και την αορτή.

Διαταραχές στην παραγωγή και μεταφορά των ηλεκτρικών σημάτων προκαλούν τις αρρυθμίες. Όταν η καρδιά χτυπά άρρυθμα είναι πιθανό να μην μπορεί να εξωθήσει αρκετή ποσότητα αίματος προς την περιφέρεια  κυρίως γιατί οι κοιλίες δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν.

Δείτε το video για μία συνοπτική απεικόνιση της φυσιολογικής ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς.

ΠΗΓΗ: vetmenow.gr