ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ

By: | Tags: | Comments: 0 | Σεπτέμβριος 5th, 2015

Η περιοδοντική νόσος επηρεάζει την περιοχή γύρω από τα δόντια και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια τους. Αυτό μπορείτε να το προλάβετε  αν ακολουθήσετε το προτεινόμενο σε αυτό το κείμενο πρόγραμμα πρόληψης

Να ξέρετε ότι….

 

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ  ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

 

  • Τι είναι η περιοδοντική νόσος;

Το ενδοφάτνιο είναι η ανατομική κατασκευή που περιβάλλει και υποστηρίζει το δόντι. Περιλαμβάνει τον ενδοφατνιακό σύνδεσμο (ο οποίος συγκρατεί το δόντι στη θέση του, μέσα στο φατνίο) και τα ούλα. Σε περίπτωση νόσου, όλα ή μέρος των ανατομικών αυτών σημείων επηρεάζεται.

 

  • Πως δημιουργείται η περιοδοντική νόσος στα ζώα;

Πάνω από το 75 % των ζώων, ηλικίας πάνω από 4 χρονών, έχουν μια μορφή της περιοδοντικής νόσου. Ξεκινά με τη μορφή πλάκας, η οποία σχηματίζεται από ένα διάφανο πρωτεϊνικής σύστασης υγρό, κατεστραμμένα κύτταρα και μικροοργανισμούς (τα οποία αφαιρούμαι με το καθάρισμα των δοντιών). Η πλάκα αρχίζει να σχηματίζεται 12 ώρες μετά από το καθάρισμα των δοντιών και αντιδρά με τα άλατα της τροφής και  τότε σχηματίζει σκληρή τρυγία. Αυτή ερεθίζει τα ούλα, μετατρέπει το όξινο περιβάλλον του στόματος  σε αλκαλικό και με τον τρόπο αυτό επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των βακτηρίων. Τα παραπροϊόντα που παράγουν  αυτά τα βακτήρια, καταστρέφουν το ενδοφάτνιο και οδηγούν στην απώλεια του δοντιού.

 

  • Ποια είναι τα στάδια της περιοδοντικής νόσου;
  • Στάδιο 1 (ουλίτιδα)- φλεγμονή και πιθανή φλεγμονή στα ούλα
  • Στάδιο 2 (αρχικό στάδιο περιοδοντίτιδας) – τα ούλα αιμορραγούν μετά από πίεση και δίνουν μικρότερη υποστήριξη στα δόντια
  • Στάδιο 3 (εγκατεστημένη περιοδοντίτιδα) – τα ούλα και η υποστήριξη που παρέχουν μειώνονται ακόμη περισσότερο
  • Στάδιο 4 (προχωρημένη περιοδοντίτιδα) – το δόντι ξεκινά να κινείται
  • Πως γίνεται η διάγνωση της περιοδοντικής νόσου;

Η διάγνωση γίνεται με λεπτομερή εξέταση των ούλων του ζώου με ειδικά εργαλεία για την ακριβή διαπίστωση της κατάστασης των ούλων. Στη συνέχεια, ενδοστοματικές  ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν την έκταση της καταστροφής των ιστών. Η πρόγνωση  για την διάσωση ενός δοντιού εξαρτάται από την  έκταση των αλλοιώσεων.

 

  • Πως μπορεί, να προληφθεί η περιοδοντική νόσος;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι το βούρτσισμα των δοντιών του ζώου καθώς και η χρήση προϊόντων για την στοματική υγιεινή.

Τα  ζώα δέχονται το βούρτσισμα αν προσπαθήσετε με ήπιο τρόπο να τα «πείσετε» για τη διαδικασία αυτή. Βέβαια, εννοείται ότι το καλύτερο διάστημα είναι η νεαρή ηλικία κατά την οποία  μαθαίνουν εύκολα. Η διαδικασία γίνεται ξεκινώντας από το όριο μεταξύ δοντιού και ούλου και συνεχίζουμε στην υπόλοιπη επιφάνεια του δοντιού. Δέκα κινήσεις μπρος-πίσω, καλύπτοντας 3-4 δόντια κάθε φορά, είναι η σωστή διαδικασία για να πετύχετε σωστή υγιεινή στο στόμα του ζώου.

Τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή κυκλοφορούν στην αγορά κυρίως με τη μορφή σνακ και πετυχαίνουν την μείωση του μικροβιακού φορτίου στο στόμα και την αποφυγή δημιουργίας πλάκας.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγονται σκληρά αντικείμενα (κόκαλα, πέτρες κλπ) γιατί τα δόντια σπάζουν πολύ εύκολα. Ανάλογα με την βλάβη σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ σε κάποιες άλλες, αυτό είναι αδύνατο και θα πρέπει να αφαιρεθεί το δόντι.