ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ

By: | Tags: | Comments: 0 | Σεπτέμβριος 7th, 2015

Δυστυχώς, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ό,τι ο αριθμός των κουταβιών που γεννιούνται αδέσποτα κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερος από αυτόν που βρίσκουν φιλοξενία σε ένα καλό σπίτι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μερικές εκατοντάδες ζώων να βρίσκονται στους δρόμους απροστάτευτα.

Η στείρωση του ζώου σας όχι μόνο βοηθά στη μείωση αυτών των αριθμών, αλλά είναι και ένας απλός, ασφαλής και πρακτικός τρόπος για την προστασία της υγείας του.

 

  • Τι περιλαμβάνει η στείρωση;

Τόσο ο ευνουχισμός στα αρσενικά όσο και η ωοθηκυστερεκτομή στα θηλυκά είναι επεμβάσεις που απαιτούν γενική αναισθησία. Ο ευνουχισμός είναι εύκολη επέμβαση και με ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί κάτι στη διάρκειά της. Η ωοθηκυστερεκτομή είναι δυσκολότερη αλλά, επειδή είναι η επέμβαση με τη μεγαλύτερη συχνότητα, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί είναι μεγάλη, οπότε και οι πιθανότητες επιπλοκών είναι μειωμένες. Και οι δύο επεμβάσεις περιλαμβάνουν μια τομή, στα μεν αρσενικά στο όσχεο (το «σακουλάκι» που περιέχει τους όρχεις), στα δε θηλυκά στη μέση γραμμή της κοιλιάς, ανάμεσα στους μαστούς. Το ζώο παραμένει στο ιατρείο, έτσι ώστε να είναι πλήρης η ανάνηψη του (για μερικές ώρες) και μετά επιστρέφει στο σπίτι.

 

  • Ποια τα πλεονεκτήματα της στείρωσης;

ΘΗΛΥΚΑ: Με την αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών το ζώο δεν ξαναεμφανίζει τα συμπτώματα του οίστρου (διόγκωση αιδοίου, έκκριμα, αλλαγές στη συμπεριφορά, προσέλκυση και καυγάδες αρσενικών). Παράλληλα προλαμβάνονται η γέννηση ανεπιθύμητων κουταβιών , η ψευδοκύηση (που είναι ορμονική διαταραχή με συμπτώματα που μοιάζουν, αλλά δεν είναι, κύησης)  και ο καρκίνος του μαστού (αν το ζώο στειρωθεί μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, οι πιθανότητες εμφάνισης  καρκίνου μειώνονται ως και 30 φορές ).

 

ΑΡΣΕΝΙΚΑ: Τα αρσενικά ζώα εμφανίζουν μερικές φορές αντικοινωνική συμπεριφορά εξαιτίας της σεξουαλικής διέγερσης και πρόκλησης που υφίστανται κατά τη διάρκεια του οίστρου των θηλυκών. Σύνηθες φαινόμενο είναι κατά την περίοδο αυτή, οι αρσενικοί να «περιπολούν» στη γειτονιά και να προσπαθούν, μετά από άσχημους καυγάδες μεταξύ τους, να ζευγαρώσουν με όσο το δυνατό περισσότερες θηλυκές. Αυτή η αναζήτηση σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε εμπλοκή του ζώου σε ατυχήματα με αυτοκίνητο ή άσχημο τραυματισμό από δαγκώματα. Τα πλεονεκτήματα του ευνουχισμού είναι η ηρεμία του ζώου και η αποφυγή σε μεγαλύτερη ηλικία προβλημάτων στον προστάτη.

 

  • Πότε πρέπει να στειρωθεί το ζώο μου;

Συνήθως τα ζώα στειρώνονται  μετά την ηλικία των έξι μηνών. Στα θηλυκά η στείρωση μέχρι την ηλικία του 1,5 έτους μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού μέχρι και 50 φορές(!!!!!).

Το ίδιο ισχύει και για τα αρσενικά, ενώ είναι πρέπει οποσδήποτε να στειρώνονται όταν εμφανίζουν κρυψορχία (είτε του ενός είτε και των δύο όρχεων)

 

  • Υπάρχει πρόβλημα αν καθυστερήσω τη στείρωση του ζώου μου;

Δεν υπάρχει ανώτατη ηλικία στο θέμα αυτό. Αλλά σκεφτείτε το εξής σενάριο: Έχετε ένα σκύλο θηλυκό, ο οποίος κάνει μερικές γέννες (καταφέρνετε να βρείτε σπίτι για όλα τα κουτάβια, εννοείται) και φτάνει στην ηλικία των 12 ετών και, τότε, γίνεται διάγνωση πυομήτρας(σοβαρή μόλυνση στη  μήτρα, η οποία αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά) και υπάρχει και υποψία καρκίνου σε έναν από τους μαστικούς αδένες. Το χειρουργείο γίνεται λόγω ηλικίας και λόγω συνθετότητας, πιο δύσκολο ( όχι ακατόρθωτο).  Και το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε ένα αρσενικό με πρόβλημα στους όρχεις και τον προστάτη. Γιατί, λοιπόν, αφού μπορούμε να προλάβουμε τόσα προβλήματα με ένα τόσο απλό τρόπο, να το αφήνουμε και όταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, τότε να ψαχνόμαστε για λύσεις ;

 

  • Είναι η επέμβαση επικίνδυνη και πως θα προστατεύσω τα ράμματα;

Όλες οι επεμβάσεις που γίνονται κάτω από γενική αναισθησία έχουν ένα βαθμό επικινδυνότητας ή, σπανιότερα, μπορεί να έχουμε μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η εξέλιξη της επιστήμης και η εμπειρία έχουν μειώσει τον κίνδυνο στο ελάχιστο.  Σε ότι αφορά τα ράμματα,  υπάρχουν αλλά γίνονται μέσα στο δέρμα,  με αποτέλεσμα να μην φαίνεται τίποτα επιφανειακά. Με αυτό τον τρόπο το ζώο, σε συνδυασμό με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη που θα παίρνει για τον έλεγχο του πόνου, παύει να ασχολείται με το τραύμα  (δεν βρίσκει ράμματα για να ασχοληθεί). Αυτό οδηγεί και στη μη χρήση κολλάρου Ελισάβετ πράγμα που μας βοηθάει στην ακόμη καλύτερη διαχείριση του  μετεγχειρητικού στρες.

 

  • Αληθεύει ότι το ζώο μου θα γίνει τεμπέλικο και χοντρό μετά την επέμβαση;

Συνήθως δεν έχει καμία επίπτωση στη συμπεριφορά του ζώου, που έχει σχέση με την προσωπικότητα του. Σε ότι αφορά το βάρος αυτό ελέγχεται με δύο τρόπους: να συνεχίσει αυτό τις δραστηριότητες του και να αλλάξει η διατροφή του σε ειδική δίαιτα για στειρωμένα ζώα.

 

  • Τι είναι η πυομήτρα;

Η πυομήτρα είναι μία κατάσταση, που εμφανίζεται συνήθως σε ζώα μέσης ηλικίας, λόγω μόλυνσης της μήτρας ή κάποιας ανωμαλίας στη δομή της ή λόγω χορήγησης φαρμάκων για να μην έχει οίστρο. Η μήτρα λοιπόν, μολύνεται, διογκώνεται και γεμίζει με πύον. Το ζώο είναι συχνά αδιάθετο, δεν έχει όρεξη, μπορεί να πίνει πολύ νερό και να ουρεί αρκετά, κάποιες φορές να κάνει εμετούς ή διάρροια και, ανάλογα με την περίπτωση, να έχει έκκριμα από το αιδοίο, ίσως με λίγο αίμα.

Για τη θεραπεία του προβλήματος, το ζώο θα πρέπει να εξεταστεί από τον κτηνίατρο, ο οποίος θα αποφασίσει τον τρόπο αντιμετώπισης (φαρμακευτική αγωγή ή στείρωση, η οποία αποτελεί την οριστική λύση του προβλήματος)