ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

ΟΡΦΑΝΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΑΤΑΚΙΑ

By: | Tags: | Comments: 0 | Σεπτέμβριος 10th, 2015

Είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο να βρίσκονται σκυλάκια και γατάκια πολύ μικρής ηλικίας εγκαταλειμμένα σε κάδους σκουπιδιών (κυρίως) Αιτία η αντίληψη ότι με τον τρόπο αυτό ξεφορτώνεται κάποιος μια ανεπιθύμητη γέννα(τα καλά της στείρωσης τα έχουμε βάλει σε άλλο κείμενο). Το τι πρέπει να κάνουμε είναι ένα τεράστιο θέμα και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις και πρακτικές συμβουλές.

Τι εννοούμε με τον όρο ορφανό σκυλί ή γάτα νεαρής ηλικίας;

Ορφανά θεωρούνται όσα ζώα δεν έχουν πρόσβαση στο γάλα ή την φροντίδα της μητέρας τους. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας θανάτου ή ασθένειας της μητέρας, παραγωγής ακατάλληλου ή ελλιπούς ποσότητας γάλακτος ή εξαιτίας της απόρριψης των νεογνών από την μητέρα (λόγω λοιμογόνων ή κληρονομικών παραγόντων). Η υιοθεσία από μητέρες που έχουν χάσει τα δικά τους νεογνά ή που ήδη θηλάζουν αντίστοιχης ηλικίας ζώα είναι μια καλή λύση (όταν υπάρχει)

 

Τι κάνω αν βρω ένα ή περισσότερα ορφανά ζώα;

Είναι συνηθισμένο να βρίσκονται νεογέννητα ζώα μέσα σε μια σακκούλα και πεταμένα (οπουδήποτε), γιατί αποτελεί την λύση σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη (μια και συνεχίζουν κάποιοι να επιμένουν να μην στειρώνουν τα θηλυκά τους ζώα). Τα ορφανά πρέπει να τοποθετηθούν σε καθαρό, με χαμηλό φωτισμό, ζεστό και  χωρίς ρεύματα περιβάλλον. Μια συνηθισμένη πρακτική είναι η τοποθέτηση τους σε μια λεκάνη ή ένα χαρτοκιβώτιο με ψηλά τοιχώματα, τα οποία σκεπάζονται με ύφασμα. Στο δάπεδο τοποθετούμε απορροφητικό υλικό. Κατάλληλα είναι τα υποσέντονα, εφημερίδες, βαμβακερά υφάσματα ή πετσέτες (τις αποφεύγουμε στα γατάκια). Η θερμοκρασία που πρέπει να εξασφαλίσουμε πρέπει να είναι υψηλή (πίνακας)

 

ΗΛΙΚΙΑ (εβδομάδες) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (o C)
0-1 30-32
2-4 25-30
5 23-25
>5 21-23

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα μικρόσωμα κουτάβια και τα γατάκια έχουν ανάγκη για υψηλότερες θερμοκρασίες γιατί η επιφάνεια του σώματος τους σε σχέση με το μέγεθος τους είναι αυξημένη και έχουν για αυτόν τον λόγο μεγαλύτερες απώλειες.

Kαλoί τρόποι για να ζεστάνουμε τον χώρο που τα έχουμε, είναι: η θερμοφόρα (ηλεκτρική ή νερού) και η θερμαντική λάμπα. Πάντα μεταξύ της θερμοφόρας και του/των ζώου/ων παρεμβάλλεται ένα χοντρό ύφασμα για να αποφύγουμε τα εγκαύματα. Η τοποθέτηση ενός θερμομέτρου σε κάποιο σημείο βοηθά στην παρακολούθηση της θερμοκρασίας, ενώ καλό είναι ο χώρος να είναι αρκετά μεγάλος ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα νεογέννητα να μετακινηθούν στην ψυχρότερη ή θερμότερη πλευρά ανάλογα με τις ανάγκες τους. Για την θερμαντική λάμπα πρέπει να επισημάνουμε ότι πρέπει να προσέξουμε την απόσταση που θα τοποθετηθεί ώστε να είναι αποτελεσματική και να μην προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος των ζώων.

Αν το ζώο που βρίσκουμε έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία σώματος (υποθερμία) τότε φροντίζουμε πριν από κάθε άλλο, να το τοποθετήσουμε σε ζεστό περιβάλλον ώστε σε διάστημα 2-3 ωρών να ανακτήσει την σωστή θερμοκρασία σώματος. Επιπλέον, μετά το πρώτο 24ωρο βρίσκονται υπό επιτήρηση για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

 

Τι πρέπει να τρώνε και πως μπορώ να τα ταΐζω;

Από την στιγμή που έχουν στερηθεί την ιδανική τροφή, το γάλα της μητέρας τους, θα πρέπει να βρούμε μια λύση που πλησιάζει (γιατί η φύση δύσκολα αντιγράφεται) στην σύσταση και την θρεπτικότητα του. Υποκατάστατα μητρικού γάλακτος σκύλου ή γάτας κυκλοφορούν στο εμπόριο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γάλα αγελάδας συμπυκνωμένο, τύπου εβαπορέ, να πλησιάζει στην σύσταση (αλλά έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λακτόζη). Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το υποκατάστατο (σε σκόνη ή υγρή μορφή) είναι η καλύτερη λύση γιατί είναι φτιαγμένο να παρέχει τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για τα ζώα αυτής της ηλικίας. Η παρασκευή γίνεται εύκολα, διατηρείται στο ψυγείο και αναθερμαίνεται λίγο πριν την χορήγηση του.

Η τροφή χορηγείται με σύριγγα ή μπιμπερό. Το ζώο συγκρατείται σε όρθια στάση (την στάση θηλασμού) με την φιάλη ή την σύριγγα σε κάθετη θέση ώστε να αποφευχθεί η κατάποση αέρα (ποτέ σε ύπτια θέση γιατί μπορεί να προκληθεί εισρόφηση). Σε δύσκολα περιστατικά μπορεί να τοποθετηθεί στομαχικός καθετήρας.

Την πρώτη εβδομάδα της ζωής του χορηγείται τροφή κάθε 3-4 ώρες (έτσι δίνεται η δυνατότητα στο στομάχι να αδειάσει και αυξάνεται και το αίσθημα της πείνας). Μετά από την πρώτη εβδομάδα μειώνονται τα γεύματα σταδιακά και την τέταρτη εβδομάδα γίνονται ένα κάθε 6 ώρες.

Πρέπει να ξέρουμε ότι μετά τις 4 εβδομάδες τα ζώα μπορούν να απογαλακτιστούν. Χορηγούμε  ειδικής διατροφής την οποία αναμιγνύουμε με το γάλα (σταδιακά μειώνουμε το γάλα και αυξάνουμε την τροφή). Στο στάδιο αυτό ξεκινά και η χορήγηση του νερού, ενώ ο αριθμός των γευμάτων είναι τουλάχιστον 3. Στο στάδιο αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε χορηγούμε  ποσότητα τροφής, σε ρηχό πιάτο, σταματώντας την χρήση του μπιμπερό.

 

Τι πρέπει να προσέξω κατά την διάρκεια όλης της διαδικασίας;

Μια σημαντική παράμετρος σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας είναι η ούρηση, η αφόδευση και η καθαριότητα. Για τα δύο πρώτα θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα αντανακλαστικά αυτά δεν είναι ανεπτυγμένα μέχρι και την τρίτη εβδομάδα της ζωής των ζώων. Όταν βρίσκονται με τη μητέρα τους αυτή μετά από κάθε γεύμα τα γλείφει στην περιοχή του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων. Όταν είναι ορφανά κάνουμε ήπια μάλαξη των περιοχών με ένα βαμβακερό ύφασμα.

Σε ότι αφορά την καθαριότητα σε καθημερινή βάση και μετά από κάθε γεύμα καθαρίζουμε με προσοχή την περιοχή του στόματος. Σε τακτική βάση μπορούμε να καθαρίζουμε όλο το σώμα με βρεγμένο ύφασμα. Εννοείται ότι μετά από κάθε καθαρισμό, στεγνώνουμε το σώμα του ζώου.

Το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών του άρθρου προέρχεται από την εργασία των Π.Γκουλέτσου, Γ.Χ Φθενάκης, Α.Δ. Γαλάτος, «Διατροφική υποστήριξη και φροντίδα υγιών ορφανών κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους».