ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Ο ΟΙΣΤΡΟΣ ΣΤΙΣ ΓΑΤΕΣ

By: | Tags: | Comments: 0 | Σεπτέμβριος 5th, 2015

  • Κάθε πότε έχει οίστρο η γάτα;

Ο οίστρος στις γάτες διαφέρει από τους σκύλους, καθώς, το συγκεκριμένο ζώο είναι εποχιακά πολυοιστρικό εμφανίζεται δηλαδή μια συγκεκριμένη εποχή του χρόνου (μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου) και εκδηλώνεται αρκετές φορές μέσα σε αυτό το διάστημα (συνήθως κάθε 17 μέρες). Τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου η γάτα δεν έχει οίστρο. Η ιδιομορφία αυτή έχει να κάνει με την διάρκεια του ημερήσιου φωτός και πολλές φορές για ζώα που ζουν μέσα στο σπίτι παρατείνεται.

 

  • Πότε θα έχει οίστρο για πρώτη φορά;

Η ηλικία εμφάνισης του 1ου οίστρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (όπως η ηλικία, η φυλή, η εποχή). Ο 1ος οίστρος εμφανίζεται  στους 6-9 μήνες. Δύο πράγματα παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό,  η ωρίμανση του γεννητικού συστήματος του ζώου και η εποχή στην οποία αυτή γίνεται . Αν το ζώο φτάσει στην ηλικία αυτή εκτός της αναπαραγωγικής περιόδου (δηλαδή του διαστήματος μεταξύ Οκτωβρίου- Δεκέμβριο) τότε θα καθυστερήσει η εμφάνιση του, μέχρι να μπει στην περίοδο αυτή.

 

  • Πώς εμφανίζεται, πόσο διαρκεί και ποιες μέρες μπορεί να μείνει έγκυος;

Πριν από τον οίστρο υπάρχει ο πρόοιστρος, όπου στη γάτα διαρκεί 1-2 μέρες (αντίθετα με τον σκύλο στον οποίο διαρκεί περισσότερο) και έχει κάποιες χαρακτηριστικές εκδηλώσεις όπως π.χ. η γάτα μπορεί να κυλιέται κάτω ή να τρίβεται σε αντικείμενα ή ανθρώπους, χαμηλώνει το μπροστινό μέρος του σώματός της και υψώνει το πίσω ενώ νιαουρίζει έντονα. Αν όμως, την πλησιάσει κάποιος αρσενικός δε δέχεται να ζευγαρώσει.

Στη συνέχεια έχουμε τον οίστρο, ο οποίος διαρκεί περίπου 7 ημέρες (έως 10) και οι εκδηλώσεις που προαναφέραμε συνεχίζονται, αλλά η γάτα δέχεται πλέον να ζευγαρώσει και μάλιστα αν κάποιος τη χαϊδέψει κοντά στην ουρά, παίρνει τη χαρακτηριστική στάση και φέρνει την ουρά στο πλάι.

Μετά τον οίστρο, ακολουθούν 2-3 εβδομάδες στις οποίες η γάτα δεν εμφανίζει σεξουαλική συμπεριφορά κι έπειτα επαναλαμβάνονται τα παραπάνω στάδια. Συνεπώς, οι γάτες είναι πιο δύσκολο να περιοριστούν για να αποφευχθεί το ζευγάρωμα, άλλος ένας λόγος για τον οποίο συνιστάται η στείρωσή τους.

 

  • Οι γάτες παθαίνουν ψευδοκύηση;

Στις γάτες, η ψευδοκύηση είναι πιο σπάνια από τους σκύλους και εμφανίζεται αν κατά τον οίστρο η γάτα ζεγαρώσει αλλά δεν μείνει έγκυος. Τα συμπτώματα δεν είναι έντονα και δεν έχουμε την παραγωγή γάλακτος και ιδιαίτερη διόγκωση των μαστών, γι’ αυτό και συχνά δε γίνεται αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη.

 

  • Κάθε πότε έχει οίστρο ο γάτος;

Ο αρσενικός γάτος εκδηλώνει οίστρο αφού δεχτεί το ερέθισμα από μια γάτα η οποία είναι σε οίστρο και βρίσκεται εν δυνάμει στον ίδιο χώρο ή σε κοντινή απόσταση. Το ερέθισμα αυτό δίνεται μέσω των φερομονών  τους και με το κάλεσμα της γάτας (νιαούρισμα). Συνεπώς, εφόσον η αναπαραγωγική του διάθεση ρυθμίζεται από τις γάτες, εμφανίζεται την ίδια εποχή που εμφανίζεται και σε αυτές. Τότε, ο γάτος γίνεται πιο ζωηρός, καθώς θέλει και αναζητά να ζευγαρώσει. Επίσης, παρόλο που η συμπεριφορά του, την περίοδο αυτή, είναι πιο ήπια από της γάτας,  αλλά η επιθυμία  αναζήτησης θηλυκού, τον οδηγεί να  φύγει από το σπίτι για να τα καταφέρει. Στην περίπτωση των ημιδεσποζόμενων ζώων (αυτά που ζούν μέσα και έξω από το σπίτι), εξαφανίζονται για πολλές μέρες, συμπεριφορά που τα εκθέτει σε πάρα πολλούς κινδύνους (δηλητηριάσεις, έκθεση σε λοιμώδεις παράγοντες, ατυχήματα, τραυματισμούς από καυγάδες κλπ)