ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Ο Δεκάλογος (και βάλε) της καλής συνεργασίας με τον κτηνίατρο σας

By: | Tags: | Comments: 0 | Σεπτέμβριος 9th, 2015

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι που διαλέγουν να προσθέσουν ένα νέο τετράποδο μέλος στην ζωή τους και την οικογένεια τους, έχουν αυξηθεί θεαματικά. Μετά την απόκτηση του ζώου έρχεται η επιλογή του κτηνιάτρου. Τη βάση για το κείμενο που ακολουθεί αποτέλεσε αντίστοιχο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του συνδέσμου κτηνιάτρων μικρών ζώων Αττικής (Σ.Κ.Μ.Ζ.Α.- www.skmga.gr). Σας δίνω μερικές, καλές, ιδέες για να αρχίσετε μια σωστή συνεργασία μεταξύ δύο ανθρώπων που έχουν ένα κοινό ενδιαφέρον : την υγεία και την ευζωία κάθε δεσποζόμενου και αδέσποτου ζώου …… Πάμε λοιπόν :

 1. Το κτηνιατρικό επάγγελμα περιέχει όλεςτις ιδιαιτερότητες ενός αληθινά δύσκολου επαγγέλματος (είναι δεύτερη σε βαθμό δυσκολίας πανεπιστημιακή σχολή) και διασφαλίζει την καλή σχέση που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους αυτοί που από κοινού φροντίζουν ένα αγαπημένο πλάσμα.
 2. Όσο έμπειροςκι αν είναι ένας γιατρός , είναι αδύνατον να διαγνώσει μια παθολογική κατάσταση , αν δεν ξέρει τα συμπτώματα της. Ο σκύλος ή η γάτα δεν μπορούν να του περιγράψουν που πονούν ή πότε έκαναν τελευταία φορά εμετό (όσο καλή γλώσσα σώματος και να διαθέτουν) – όλα αυτά θα πρέπει να τα εξηγήσετε εσείς. Και για να τα εξηγήσετε, θα πρέπει να τα ξέρετε!
 3. Μην πάτε ποτέαπροετοίμαστοι στον κτηνίατρο, μην του στείλετε τα ζώα σας με κάποιον φίλο που ήταν «εύκαιρος» (και ξέρει καλύτερα) και βέβαια, μην απαιτείτε διάγνωση με τη θέα και μόνο, του μικρού σας φίλου. Φυσικά, ακόμα χειρότερα, μην απαιτείται τηλεφωνική διάγνωση και θεραπεία- δεν «γλιτώνετε»  χρήματα έτσι..
 4. Δεν τελειώσατεμε το ζήτημα επειδή τον πήγατε στον γιατρό – για την ακρίβεια μόλις έχετε αρχίσει…Και για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν υπάρχει «μια ένεση» που κάνει το θαύμα και οδηγεί το ζώο στην ταχεία ανάρρωση του…..
 5. Για τον ίδιοακριβώς λόγο , φροντίστε να είστε μαζί του απόλυτα ειλικρινής – ακόμη κι αν ντρέπεστε για ότι κάνατε….. Το ότι πάνω στην απελπισία σας ψεκάσατε τον σκύλο με εντομοκτόνο για να φύγουν τα τσιμπούρια μπορεί να μην είναι προς τιμήν σας, λύνει όμως όλο το μυστήριο της τρομερής δερματίτιδας που του ζητάτε να θεραπεύσει ! Άρα, πρέπει να το ξέρει.
 6. Ο σκύλος σαςείναι νευρικός και ενίοτε δαγκώνει και η γάτα σας διαισθάνεται τον κίνδυνο και προβάλλει από το καλάθι της σας τίγρης. Το δίκιο τους βουνό, αλλά και η αρμοδιότητα να τα συγκρατήσετε σταθερά πάνω στο εξεταστικό τραπέζι , απόλυτα δικιά σας .Σκεφτείτε ότι ο κτηνίατρος δεν είναι θηριοδαμαστής , εξετάζει πολλά ζώα κάθε μέρα και τα χέρια του είναι τα εργαλεία της δουλειάς του. Μην σας κακοφαίνεται που προσπαθεί (όχι πάντα με επιτυχία) να τα  προφυλάσσει.
 7. Η κτηνιατρικήείναι μια επιστήμη απόλυτα αντίστοιχη με την ιατρική. Η μοναδική τους διαφορά είναι το αντικείμενο τους ( αν και μερικές φορές δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι το ζώο). Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να μην κάνετε τις εργαστηριακές εξετάσεις ή το χειρουργείο που θα ζητήσει ο γιατρός σας – μην το κάνετε λοιπόν όταν το ζητάει ο κτηνίατρος! Επίσης, όταν τα ζώα γερνάνε (….τι να κάνουμε τον αυξήσαμε τον μέσο όρο ζωής τους….) προσπαθούμε να τους κάνουμε την ζωή εύκολη (εξετάσεις, φάρμακα, ειδική διατροφή κλπ) και όχι να τα θανατώνουμε «για να μην ταλαιπωρείται γιατρέ» (σκεφθείτε αν θα θέλατε να το υποστείτε στα γεράματα σας……).
 8. Οποιαδήποτεασθένεια αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά στην αρχή της κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ. Μην αφήνετε πολύτιμο χρόνο να περνά και μην προσπαθείτε να βρείτε λύση από το τηλέφωνο. Επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο μόλις αντιληφθείτε κάτι που δεν είναι φυσιολογικό (και όχι ύστερα από μια εβδομάδα, Κυριακή βράδυ). Κερδίστε χρόνο αλλά και …χρήμα.
 9. Μεταφέρετεστο ιατρείο τον σκύλο σας πάντοτε δεμένο με το λουρί του και τη γάτα σας μέσα στο ειδικό κλουβί μεταφοράς. Έτσι, θα αποφύγετε κακοτοπιές με άλλους τετράποδους πελάτες που περιμένουν στον προθάλαμο. Οι εξυπνάδες του τύπου «τον ελέγχω απόλυτα» («αζόοοοορ κάτσεεεεεεεε»……με στεντόρεια φωνή να μας ακούσουν δέκα τετράγωνα παρακάτω) ή «κάθεται ήσυχα η γατούλα στο χέρι μου» έχουν, πολλές φορές, καταλήξει σε θανατηφόρα ατυχήματα…. Επιπλέον θα βοηθήσετε τον κτηνίατρο να διατηρήσει τον χώρο του όπως θέλετε κι εσείς να τον βρίσκετε: καθαρό!
 10. Ο κτηνίατρος είναι γιατρός, δεν είναι εκτροφέας και αναγνωρίζει αυτό ακριβώς που βλέπει μπροστά του. Μπορεί να σας πει σε ποια ράτσα ανήκει το ζώο σας , μην έχετε όμως την απαίτηση να σας επιβεβαιώσει την καθαροαιμία 7 προηγούμενων γενεών. ! Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνον με το πιστοποιητικό καθαροαιμίας και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ιατρική (ούτε τα τεστ DNA είναι εύκολα προσβάσιμα…). Επίσης, δεν μπορεί να ξέρει τα χαρακτηριστικά (φαινοτυπικά, χαρακτήρα, εργασιακά), με λεπτομέρειες, για κάθε φυλή που κυκλοφορεί (και είναι επίσημα 185)…..δεν είναι δουλειά του….
 11. 11. Όσο μεγάλη πείραμε ζώα κι αν έχετε , αυτό δεν σας κάνει κτηνίατρο (και εγώ κάνω την προσευχή μου, αλλά αρχιμανδρίτης δεν το βλέπω να γίνομαι) , μην επιχειρείτε, λοιπόν, διαγνώσεις και ακόμα χειρότερα, θεραπείες (ιδιαίτερα αν το περιστατικό σας μοιάζει με αυτό που είχε και η γειτόνισσα πριν 2 μήνες). Οι ερασιτεχνικές/καφενόβιες προσεγγίσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του ζώου σας.
 12. Η αληθινή αγάπηγια τα ζώα είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί ως κτηνίατρος. Επειδή, όμως, μέσα στο ιατρείο του εργάζεται ( όπως ακριβώς εργάζεστε κάπου κι εσείς) είναι λογικό πως θα πρέπει και να αμείβεται . Μην επικαλείστε τα φιλοζωικά του αισθήματα για να πετύχετε καλύτερες τιμές. Και επιπλέον αν στο Κουρδιστάν βάζουν φθηνότερα το microchip στα σκυλιά, δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες κτηνίατροι είναι κλέφτες, απλά είναι διαφορετικό το καθεστώς δουλειάς. Φυσικά υπάρχει και το παράδειγμα των παιδιάτρων……
 13. Αν για οποιοδήποτελόγο αποφασίσετε να αλλάξετε κτηνίατρο, είτε γιατί δεν σας ικανοποιεί πλέον αυτός/ή που συνεργάζεστε, είτε για να πάρετε δεύτερη γνώμη, αποφύγετε να ζητήσετε την γνώμη του καινούργιου για τις πράξεις του προηγούμενου (το γνωστό και ως ξεκατίνιασμα). Το «θαψιματάκι» του κτηνιάτρου που δεν σας ικανοποίησε μόνο στην κατηγορία των γραφικών σας κατατάσσει  . Αυτό ισχύει βέβαια και αντίστροφα, το θάψιμο από τον/την συνάδελφο του προηγούμενου κτηνιάτρου, μόνο ανασφάλεια και ανεπιστημοσύνη  δείχνει ….. Ενημερώστε, όμως, αναλυτικά τον νέο κτηνίατρο του ζώου σας για το ιστορικό του και  τις θεραπείες που έχει κάνει, ώστε να μπορέσει να κερδίσει χρόνο διαγνωστικά. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας όλες τις προηγούμενες εξετάσεις (είναι υποχρεωμένος/Η να σας τις δώσει)…Βοηθούν αρκετά για την συνέχεια. Αν δεν θα σας απαντήσει άμεσα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ζώο σας,  αυτό δεν είναι «συντεχνιακή» τακτική. Η περίφημη «ιατρική δεοντολογία» δεν είναι τίποτα άλλο από την βαθειά επίγνωση πως ένα ιατρικό πρόβλημα ποτέ δεν είναι απλό και πως οι προσεγγίσεις του είναι πάντοτε πολλές και διαφορετικές.

Αυτή, νομίζω, θα πρέπει να είναι η προσέγγιση μας για μια καλή, διαρκή και μακροχρόνια συνεργασία. Δυστυχώς, η επαγγελματική αξιοπρέπεια  στην Ελλάδα είναι άγνωστος τόπος, για αυτό το  επάγγελμα του κτηνιάτρου έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ αργά. «Αλάνθαστοι συνάδελφοι» που διεκδικούν μια θέση στο πάνθεον των επιτυχημένων, θεωρούν αρεστή τακτική να λένε ό,τι θέλει να ακούσει ο «πελάτης» κατηγορώντας τις απόψεις συναδέλφων ως «αντιεπιστημονικές» (για να το θέσω ευγενικά). Και δυστυχώς, καλύπτουν, συνήθως, την «αλάνθαστη» διάγνωση τους με δύο μέτρα χώμα………….

Φιλικά

Στάθης Συμεωνίδης