ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Κροτοφοβία του σκύλου – φοβία στο θόρυβο

By: | Tags: | Comments: 0 | Φεβρουάριος 22nd, 2016

Η Κροτοφοβία του σκύλου ή φοβία στο θόρυβο εκδηλώνεται με φόβο σε συγκεκριμένους θορύβους, κυρίως έντονους κρουστικούς θορύβους όπως κεραυνοί, βεγγαλικά και πυροβολισμοί.

Ζώα των ποιμενικών και κυνηγετικών φυλών, ζώα με ελλιπή κοινωνικοποίηση, ζώα που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες σε νεαρή ηλικία, αυτά που ζουν με άλλο ζώο που έχει φοβία, και ζώα με σύνδρομο του αγχώδους αποχωρισμού είναι περισσότερο πιθανό να εκδηλώσουν φοβία στο θόρυβο.

Συμπτώματα

Οι σκύλοι με κροτοφοβία γίνονται ανήσυχοι όταν ακούσουν δυνατούς θορύβους, περιφέρονται άσκοπα, πηδούν προς τις πόρτες και τα παράθυρα, μασούν αντικείμενα, σκάβουν, τρέμουν, εκδηλώνουν σιελόρροια και γρήγορη και αβαθή αναπνοή, αφοδεύουν και ουρούν ενώ προσπαθούν να παραμείνουν δίπλα στον ιδιοκτήτη.

Σε κάποια ζώα η αντίδραση στο θόρυβο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αυτοτραυματισμό ή σοβαρές ζημιές στο σπίτι.

Διάγνωση

Οι περισσότερες φοβίες στο θόρυβο είναι εύκολο να διαγνωσθούν. Παρόλα αυτά, αν μόνο ο σκύλος ακούει το θόρυβο, μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση πως εκδηλώνει αυθόρμητα επεισόδια πανικού.

Η φοβία στις βροντές μπορεί να εκδηλωθεί προτού ο ιδιοκτήτης αντιληφθεί την καταιγίδα.

Αν το ζώο εκδηλώνει τη φοβία όταν είναι μόνο του στο σπίτι, ίσως να είναι δύσκολο η φοβία αυτή να διαφοροποιηθεί από το σύνδρομο του αγχώδους αποχωρισμού.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κροτοφοβίας περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αγνοήστε τη φοβική συμπεριφορά.
  • Αποφύγετε να τιμωρήσετε το ζώο ή να το κατευνάσετε.
  • Διαμορφώστε έναν ασφαλή σκοτεινό χώρο όπου οι θόρυβοι αποσοβούνται και προσπαθήστε να συνδυάσετε το χώρο με ευχάριστες εμπειρίες.
  • Βάλτε μουσική ώστε να καλύψετε τους θορύβους.
  • Σκεφτείτε να εφαρμόσετε τεχνικές αλλαγής της συμπεριφοράς, όπως η ανάστροφη συσχέτιση ερεθισμάτων και η απευαισθητοποίηση, υπό την καθοδήγηση κτηνιάτρου ειδικού στη συμπεριφορά ή εκπαιδευτή.
  • Προϊόντα όπως DAP, AnxietyWrap, StormDefender, Thunderband, MuttMuffsμπορεί να έχουν καλά αποτελέσματα.

Πρόγνωση

Πολλές περιπτώσεις βελτιώνονται αισθητά με τη θεραπεία. Παρόλα αυτά, χρειάζονται πολλές εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

ΠΗΓΗ: vetmenow.gr