ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Εγχειρίδιο εφαρμογή συστήματος σήμανσης και καταγραφής ζώων συντροφιάς

By: | Tags: | Comments: 0 | Φεβρουάριος 22nd, 2016

Με τον ν.4039/2012 (Α’15), όπως ισχύει, επιχειρήθηκε η ρύθμιση ενός συνεκτικού προστατευτικού πλαισίου για τη διασφάλιση της ευζωίας και της καλής μεταχείρισης των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Βασική παράμετρο για την οργάνωση στρατηγικών διαχείρισης και εποπτείας των ζώων συντροφιάς αποτελεί η καθολική εφαρμογή ενός συστήματος, αφενός, ενεργούς και ισόβιας σήμανσης των ζώων και αφετέρου, καταγραφής τους σε λειτουργική βάση δεδομένων.

Με τον τρόπο αυτό:

(α) εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα κάθε ζώου και η αντιστοίχιση με τα ατομικά στοιχεία συγκεκριμένου ιδιοκτήτη,

(β) περιορίζεται το φαινόμενο της εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων και διευκολύνονται τα προγράμματα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και

(γ) δημιουργείται ένα σημαντικό εποπτικό εργαλείο για τις αρμόδιες αρχές, κατά το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων ελέγχου και εκρίζωσης σημαντικών ζωοανθρωπονοσογόνων παραγόντων, επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία (π.χ. ιός της λύσσας).

Το εγχειρίδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στοχεύει στην αποσαφήνιση των διαδικασιών που αφορούν στην εφαρμογή του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς με την μορφή ερωτοαπαντήσεων και απευθύνεται σε όλα τα πρόσωπα (φυσικά-νομικά) ή φορείς (ιδιοκτήτες, κτηνίατροι, Δήμοι, ζωοφιλικές οργανώσεις) που εμπλέκονται στην κατοχή και στη διαχείρισή τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε θέματα που ενδιαφέρουν τους κτηνιάτρους/πιστοποιημένους χρήστες της Διαδικτυακής Βάσης σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

 

ΠΗΓΗ: diagnovet.gr