ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Jet lag και αθλητικές επιδόσεις των ίππων. Μια παράδοξη σχέση

By: | Tags: | Comments: 0 | Σεπτέμβριος 5th, 2015

Ένα μεγάλο αεροπορικό ταξίδι στο οποίο διασχίζουμε πολλές ωρολογιακές ζώνες σε σύντομο διάστημα, συνοδεύεται από ψυχοσωματικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, και αδυναμία συγκέντρωσης. Η συνολική διαταραχή αυτή είναι γνωστή ως χρονικής υστέρησης του βιολογικού ρολογιού (jet lag).

Ταξίδια προς την ανατολή συνοδεύονται με εντονότερα συμπτώματα σε σχέση με ταξίδια προς τη δύση. Οι συνέπειες της μετακίνησης αθλητών περιλαμβάνουν αυξημένο χρόνο αντίδρασης σε ερεθίσματα, και υποβάθμιση της αθλητικής ικανότητας λόγω επίδρασης στο μυικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Για τον μετριασμό των συνεπειών του jet lag στις επιδόσεις, οι μεταβολές αυτές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στον προγραμματισμό των μετακινήσεων για συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι α) διατροφικά και β) τροποποίηση του προγράμματος άσκησης και ύπνου για μερικές μέρες πρίν και μετά το ταξίδι. Υπολογίζεται ότι για κάθε μια ώρα διαφοράς ανάμεσα στα σημεία του ταξιδιού, απαιτείται μια ημέρα για τον εγκλιματισμό στις νέες συνθήκες. Έτσι, για ένα ταξίδι προς τα ανατολικά με 7 ώρες διαφορά, χρειάζονται 7 ημέρες για την πλήρη προσαρμογή στη νέα ωρολογιακή ζώνη.

Τα άλογα, είναι τα μοναδικά ζώα που διανύουν μεγάλες αποστάσεις σε ταξίδια από αέρος, για να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Ιπποδρομίες με υψηλά χρηματικά έπαθλα σε διαφορετικά μήκη και πλάτη του πλανήτη, όπως το Kentucky,το Dubai,το Hong Kong και το Αscot, προσελκύουν τα καλύτερα άλογα για να διαγωνισθούν. Αντιστοίχως, το καλεντάρι της παγκόσμιας ομοσπονδίας Ιππασίας (FEI) περιλαμβάνει παγκόσμια πρωταθλήματα, Ολυμπιακούς Αγώνες, και τουρνουά διάσπαρτα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Το γεγονός αυτό, ώθησε την ερευνητική ομάδα του Δρ Domingo Tortonese στην Κτηνιατρική σχολή του Bristol, να διερευνήσει τις επιπτώσεις του jet lag στα άλογα. Στο πείραμα αυτό που συμμετείχαν 7 άλογα, με τη χρήση τεχνητού φωτισμού , τα άλογα εκτέθηκαν αρχικά σε 16ωρη έκθεση σε φωτισμό και 8 ώρες σε σκότος , με προσομοίωση ταξιδιού σε ζώνη με 7 ώρες διαφορά. Κατά τη διάρκεια του πειραματισμού, τα άλογα υποβάλλονταν σε πρόγραμμα άσκησης, και υποβάλλονταν σε αιμοληψίες για την μέτρηση μελατονίνης, προλακτίνης, κορτιζόλης, και γαλακτικού οξέος κατά την διάρκεια της άσκησης. Ως αναμενόταν τα ωρολογιακά γονίδια που καθορίζουν την τους βιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού, επηρεάζονται από την αλλαγή, αλλά τα αποτελέσματα ήταν κάθε άλλο παρά αναμενόμενα. Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, η μετακίνηση για 7 ωρολογιακές ζώνες, όχι μόνο δεν συνοδεύεται από καταπόνηση, αλλά είναι επωφελής. Ειδικότερα, η αθλητική ικανότητα των αλόγων (εξεφρασμένη α) σε ταχύτητα και β) χρόνο άσκησης που αντιστοιχούν σε γαλακτικό οξύ 4 mM ) εμφανίζεται βελτιωμένη για 14 ημέρες μετά το εικονικό ταξίδι, για να επανέλθει τελικά στα πρότερα επίπεδα! Ειδικότερα, η έκκριση μελατονίνης, φέρεται να προσαρμόζεται πολύ γρήγορα στην νέα φωτοπερίοδο σε αντίθεση με τα δεδομένα που ισχύουν στον άνθρωπο καθώς απαιτείται μόλις μια ημέρα αντί 7, ενώ η έκκριση προλακτίνης αυξάνεται, γεγονός που συνδέεται με την βελτιωμένη αθλητική δραστηριότητα, καθώς υποδοχείς της βρίσκονται σε ιστούς που σχετίζονται άμεσα με την αθλητική δραστηριότητα όπως ο καρδιακός μύς και οι πνεύμονες. Οι ιδαιτερότητες στο βιολογικό ρολόι των ιπποειδών είναι αρκετές, καθώς ο ύπνος τους καταλαμβάνει περι τις 3 ώρες/24ωρο σε 15 λεπτά διαστήματα που δεν εξαρτώνται απόλυτα από τη φωτοπερίοδο. Οι πειραματισμοί σε αυτό το πεδίο συνεχίζονται από διάφορες ερευνητικές ομάδες, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών που ελέγχουν τους βιολογικούς ρυθμούς των ιπποειδών.