ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Γιατί να μεγαλώσεις το παιδί σου παρέα με έναν σκύλο

By: | Tags: | Comments: 0 | Δεκέμβριος 21st, 2015

Ο σκύλος μπορεί να προστατεύσει το παιδί σας από το άγχος της παιδικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η παιδική ψυχική ασθένεια και η παχυσαρκία αποτελούν σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι εντοπίζονται ήδη από την παιδική ηλικία, η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση καθίστανται αναγκαίες.

Στην Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο σκύλος έχει συνδεθεί με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε άτομα ηλικίας 5-6 ετών, εξαιτίας της βάδισης και του δραστήριου παιχνιδιού.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια ζώα στην ψυχική υγεία;

Τα κατοικίδια ενισχύουν τη συνομιλία μειώνοντας το κοινωνικό άγχος. Τα σκυλιά έχουν επίσης την τάση να ακολουθούν ανθρώπινα επικοινωνιακά συνθήματα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη συναισθηματική ανάπτυξη. Προγράμματα υποβοηθούμενης θεραπείας με ζώα (ΑΑΤ) μειώνουν και ανακουφίζουν το άγχος βελτιώνοντας έτσι την ψυχική υγεία και τη μείωση των αναπτυξιακών διαταραχών.

 

Μπορεί ένας σκύλος να βελτιώσει το ΔΜΣ και το άγχος;

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές από το Bassett Medical Center στη Νέα Υόρκη διερεύνησαν την υπόθεση ότι τα σκυλιά συνδέονται θετικά με το υγιές βάρος και την ψυχική υγεία. Η μελέτη εξέτασε 643 παιδιά ηλικίας 4-10 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 6,7 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 18 μηνών. Από αυτά, το 45% ήταν κορίτσια, το 56% είχαν ιδιωτική ασφάλιση και το 58% είχε σκυλιά στο σπίτι.

 

Λιγότερο άγχος για τα παιδιά με τα σκυλιά

Στο διά ταύτα. Καμία διαφορά δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των παιδιών με ή χωρίς σκυλί όσον αφορά τον ΔΜΣ ή τη σωματική δραστηριότητα. Αλλά το 12% των παιδιών που είχαν στην κατοχή τους σκύλο ήταν θετικά στον έλεγχο άγχους σε σύγκριση με το 21% των παιδιών που δεν είχαν σκύλο.

 

Οι ερευνητές καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα:

«Η αλληλεπίδραση με ένα φιλικό σκυλί μειώνει επίσης τα επίπεδα της κορτιζόλης, πιθανότατα μέσω της απελευθέρωσης της οξυτοκίνης, η οποία μειώνει φυσιολογικές αποκρίσεις στο στρες. Αυτές οι ορμονικές επιδράσεις μπορεί να διέπουν τα παρατηρούμενα συναισθηματικά και συμπεριφορικά οφέλη της θεραπείας».

Πηγή: www.flowmagazine.gr