ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Ερπετά και Σαλμονέλα: Κρίσιμα σημεία για τον Ιδιοκτήτη

By: | Tags: | Comments: 0 | Απρίλιος 30th, 2016

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα ερπετά έχουν Salmonella στον εντερικό τους σωλήνα και την αποβάλλουν συνεχώς ή κατά διαστήματα στα κόπρανά τους. Η Salmonella spp. Συνήθως δεν προκαλεί ασθένεια στα ερπετά, μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στον άνθρωπο.

Η Salmonella μεταδίδεται εύκολα από τα ερπετά στον άνθρωπο. Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν όταν τοποθετούν τα χέρια τους σε αντικείμενα ή φαγητά, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με ερπετά, και στην συνέχεια ακουμπούν το στόμα τους. Για παράδειγμα, ένα έμβρυο μπορεί να μολυνθεί αν πιεί από ένα μπουκάλι, το περιεχόμενο του οποίου έχει μολυνθεί κατά την παρασκευή του (τα άτομα που συμμετείχαν στη διαδικασία παρασκευής του περιεχομένου δεν είχαν πλύνει τα χέρια τους μετά την επαφή τους με κάποιο ερπετό ή ερπετά επιτρέπονταν να περπατάνε στους πάγκους της κουζίνας).

Για να μεταδοθεί Salmonella spp. από τα ερπετά στον άνθρωπο τα βακτήρια πρέπει να καταποθούν. Γ ια αυτό το λόγο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι αν απλά κρατάμε ή ακουμπάμε ερπετά δε υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, εκτός αν κάτι που έχει μολυνθεί με κόπρανα ερπετού ή με το ερπετό το ίδιο τοποθετηθεί στο στόμα μας.

Οι περισσότερες μολύνσεις στους ανθρώπους καταλήγουν σε ήπια, αυτοπεριοριζόμενη , ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διάρροια, πυρετό και στομαχικές κράμπες. Ωστόσο, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος, στο μυελό των οστών ή στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας σοβαρή και κάποιες φορές ακόμα και θανατηφόρα ασθένεια. Τέτοια σοβαρή ασθένεια παρατηρείται συνήθως σε έμβρυα ή σε άτομα με ανοσοκαταστολή (π.χ. χημειοθεραπεία).

Δυστυχώς, η Salmonella δεν μπορεί να εξαλειφτεί από τον εντερικό αυλό των ερπετών και η χορήγηση αντιβιοτικών για την εξάλειψή της έχει αποδειχθεί όχι μόνο ανεπιτυχής αλλά και επικίνδυνη, αφού μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία στελεχών με υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά. Ευτυχώς η μετάδοση Salmonella spp. από τα ερπετά στον άνθρωπο μπορεί εύκολα να προληφθεί αν ακολουθηθούν οι παρακάτω προφυλάξεις, οι οποίες συντάχθηκαν από το ARAV(Association of Reptilian and Amphibian Veterinarians ) σε συνεργασία με τα CDCP (Center for Disease Control and Prevention) :

1. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό αφού έχετε έρθει σε επαφή με ερπετά, κλουβιά ερπετών, κόπρανα ερπετών και με περιοχές στις οποίες υπάρχει δυνατότητα να κυκλοφορήσουν ερπετά.

2. Να μην επιτρέπετε σε ερπετά να έχουν πρόσβαση στην κουζίνα, στην τραπεζαρία και σε οποιονδήποτε χώρο ετοιμάζεται το φαγητό, καθώς επίσης και στο μπάνιο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή μπανιαρίζεται το βρέφος. Σκεφτείτε να κρατήσετε τα ερπετά μέσα σε κλουβί ή να περιορίσετε τα μέρη του σπιτιού στα οποία μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

3. Μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε ενώ χειρίζεστε κάποιο ερπετό, κλουβί ερπετού ή εξοπλισμόπου έχει έρθει σε επαφή με το ερπετό. Μην φιλάτε ερπετά ή μοιράζεστε φαγητό ή ποτό μαζί τους.

4. Μην χρησιμοποιείτε το νεροχύτη, τους πάγκους της κουζίνας, το νιπτήρα ή την μπανιέρα για να κάνετε μπάνιο τα ερπετά, αλλά ούτε και για να πλύνετε τα κλουβιά τους ή τα δοχεία για το φαγητό τους. Οι ιδιοκτήτες προτρέπονται να αγοράσουν μια πλαστική λεκάνη στην οποία μπορούν να κάνουν όλα τα προαναφερθέντα. Το νερό που χρησιμοποιείται θα πρέπει να απορρίπτεται στην τουαλέτα και όχι στην μπανιέρα ή στο νιπτήρα.

5. Το CDCP συνιστά τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών να αποφεύγουν την επαφή με ερπετά και τα νοικοκυριά με παιδιά κάτω τους ενός έτους, καθώς και τα κέντρα φροντίδας των παιδιών, να μην έχουν ερπετά υπό την κατοχή τους. Το ARAV συνιστά στους ιδιοκτήτες ερπετών που έχουν παιδιά να ενημερώνονται και να συμβουλεύονται τον κτηνίατρό τους για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η ιδιοκτησία ερπετών. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι πάντα υπό επίβλεψη όταν χειρίζονται ερπετά, ώστε να αποφευχθεί η τοποθέτησή των χεριών τους, ή άλλων αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με το ερπετό, στο στόμα τους.

6. Ανοσοκατασταλμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ερπετά.

7. Να ακολουθούνται οι οδηγίες του κτηνιάτρου σχετικά με τη διατροφή και το περιβάλλον του ερπετού. Υγιή ερπετά που ζουν σε κατάλληλο περιβάλλον είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν Salmonella.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σαν στόχο να αποτρέψουν την ιδιοκτησία ερπετών. Με μερικές εξαιρέσεις (π.χ. άτομα σε ανοσοκαταστολή ή βρέφη), οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικρή πιθανότητα να αποκτήσουν Salmonella spp. από τα ερπετά τους, εφόσον ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες. Τα ερπετά δύναται να φυλάσσονται σαν κατοικίδια αλλά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ενήμεροι σχετικά με τις μεθόδους μείωσης του κινδύνου μόλυνσης με Salmonella spp. από τα ερπετά τους.

ΠΗΓΗ: www.diagnovet.gr