ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

ΑΠΟΚΤΗΣΑΤΕ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΑΛΛΑ…

By: | Tags: | Comments: 0 | Σεπτέμβριος 5th, 2015

ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΕΦΤΗΚΑΤΕ;

Όλα τα κουτάβια είναι πολύ γλυκά, όμορφα και παιχνιδιάρικα, για αυτό το λόγο θέλουν όλοι να αποκτήσουν ένα. Αλλά αυτό συνεπάγεται μια μεγάλη ευθύνη – μην ξεχνάτε ότι δεν θα μείνει κουτάβι για πολύ καιρό. Μέσα σε ένα χρόνο θα έχει μεγαλώσει , θα έχει ενηλικιωθεί και φυσικά θα ζήσει μαζί σας, το λιγότερο, 10 χρόνια. Έτσι λοιπόν, πριν αποκτήσετε ένα κουτάβι σκεφτείτε αν μπορείτε  να δεσμευτείτε για τα επόμενα χρόνια και αν η απάντηση είναι ναι, τότε αναλογιστείτε ποιο ζώο ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας.

 

  • Από που θα μπορέσω να πάρω ένα κουτάβι;

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός καθαρόαιμων φυλών καθώς επίσης και ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων, που φιλοξενούνται σε κυνοκομεία. Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να βρείτε ποιο ακριβώς κουτάβι σας ταιριάζει, μια και είναι εύκολο να βρείτε όλα τα χαρακτηριστικά, που μας ενδιαφέρουν  όπως τον φαινότυπο (εξωτερική εμφάνιση) και τον χαρακτήρα του. Στην δεύτερη περίπτωση θα υιοθετήσετε  ένα πανέμορφο σκυλάκι, θα το σώσετε από βέβαιο θάνατο και θα σας ευγνωμονεί για όλη του την ζωή.

 

  • Πως θα καταλάβω αν το κουτάβι που διάλεξα είναι υγιές;

Η υιοθεσία ή η αγορά ενός κουταβιού προϋποθέτει και τη χορήγηση εγγύησης καλής υγείας γιατί συνήθως τα καθαρόαιμα κουτάβια (στην Ελλάδα) είναι εισαγόμενα και δεν έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε, όπως είναι το σωστό. Αν όμως η δυνατότητα αυτή υπάρχει, τότε φροντίζουμε πάντα να διαλέγουμε το ζώο με την καλύτερη εμφάνιση τριχώματος και ματιών, γιατί αυτά τα δύο αποτελούν ένα καλό δείκτη του επιπέδου της υγείας ενός ζώου. Επίσης, ζητήστε να σας επιτραπεί η προσκόμισή του στον κτηνίατρο για να σιγουρευτείτε ότι το ζώο που σκοπεύετε να αγοράσετε ή να υιοθετήσετε, χαίρει άκρας υγείας και δεν πάσχει από κάποιο κληρονομικό πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να του δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του.

 

  • Τι να προσέξω σε ότι αφορά τον χαρακτήρα του ζώου;

Ένα φυσιολογικό κουτάβι θα πρέπει να είναι ζωηρό, ενεργητικό και παιχνιδιάρικο. Δεν αποτελεί καθόλου καλό σημάδι αν είναι νευρικό ή με μειωμένες αντιδράσεις στα ερεθίσματα. Βέβαια, μερικές φορές λόγω ελλιπούς κοινωνικοποίησης μπορεί το ζώο να εμφανίσει μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα, για το λόγο αυτό καλό είναι να το επισκεφθείτε μερικές φορές στο χώρο του για να μπορέσετε να σχηματίσετε τη σωστή γνώμη. Επίσης, αν έχετε παιδιά, θα πρέπει να τα φέρετε σε επαφή μαζί του, έτσι ώστε να μπορέσετε να διαπιστώσετε αν μπορούν να συμβιώσουν.

 

  • Τι θα πρέπει να ρωτήσω για την, χωρίς προβλήματα, προσαρμογή του ζώου στο περιβάλλον του σπιτιού μου;

Συνηθισμένη πρακτική είναι τα κουτάβια να απογαλακτίζονται και να ανεξαρτητοποιούνται από τη μητέρα τους, στην ηλικία των 6-7 εβδομάδων. Με τη διαδικασία αυτή όταν θα το φέρετε στο σπίτι, το ζώο θα έχει ήδη μάθει να τρώει κάποια μορφή τροφής διαφορετική από το μητρικό γάλα, και εύκολα θα μπορέσετε να ακολουθήσετε το διατροφικό πρόγραμμα που είχε, χωρίς να δυσκολευτείτε και, το κυριότερο, χωρίς παρενέργειες ( συνηθέστερη από όλες η εντερίτιδα που προκαλείται από την αλλαγή, ποιοτική και ποσοτική, της τροφής). Επίσης, θα πρέπει να μάθετε αν έχει κάνει εμβόλια και αν έχει πάρει κάποιο φάρμακο έναντι των παρασίτων του εντέρου, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα προστασίας του.

Τέλος να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί έγκαιρα ό, τι είναι απαραίτητο για τη διαμονή του ζώου στο σπίτι σας ( τροφή, σκεύη για νερό και σίτιση, βούρτσες, σαμπουάν, παιχνίδια κλπ).

 

  • Πως πρέπει να ενεργήσω αν έχω άλλα ζώα και παιδιά στο σπίτι;

Καταρχάς, αποτελεί βασική προϋπόθεση τα ζώα που υπάρχουν ήδη στο σπίτι να είναι εμβολιασμένα για να μην δημιουργηθούν προβλήματα όπως η μετάδοση κάποιας ασθένειας. Επόμενο βήμα, να τα φέρετε σε επαφή. Αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ιδιαίτερη προσοχή, για να μην υπάρξουν διαμάχες, και με απαραίτητη την παρουσία σας στην φάση της προσαρμογής, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι δεν κινδυνεύει η ακεραιότητα του.

Σε ότι αφορά τα παιδιά, θα πρέπει να τους εξηγήσετε (ανάλογα με την ηλικία) ότι το ζώο αυτό δεν είναι ένα ακόμη παιχνίδι, αλλά ζωντανός οργανισμός με πολλές απαιτήσεις για προσοχή, προστασία και  καλή συμπεριφορά για να μην κινδυνεύσει. Επίσης, είναι καλό να τους βάλετε στη διαδικασία να ασχοληθούν με τη φροντίδα του ζώου. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η απόκτηση του ζώου δεν πρέπει να γίνει κάτω από την πίεση – απαίτηση των παιδιών αλλά μετά από κοινή απόφαση όλων των μελών της οικογένειας.

 

  • Τι άλλο θα χρειαστεί να κάνω;

Με την καθημερινή περιποίηση του ζώου πετυχαίνετε να γίνει περισσότερο υπάκουο και να δέχεται ευκολότερα την κάθε ενέργεια σας. Επίσης, η τακτική (ιδανικά καθημερινή) περιποίηση των δοντιών του θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα στο μέλλον. Και τέλος, θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον κτηνίατρο για την στείρωση του ζώου.