ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Πόσο ξεχωριστός και πόσο όμοιος είναι ο άνθρωπος με τα υπόλοιπα ζωικά είδη;

By: | Tags: | Comments: 0 | Φεβρουάριος 22nd, 2016

Το ερώτημα του τι θέτει τον άνθρωπο, διαφορετικό από τα άλλα ζώα είναι ένα από τα παλαιότερα φιλοσοφικά πάζλ. Το γεγονός ότι μόνο οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ότι οι γύρω τους έχουν μυαλό σαν το δικό τους αποτελεί ενδεχομένως μια ευρέως διαδεδομένη απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Βέβαια, μία νέα έρευνα φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα καθώς δείχνει ότι τα κοράκια ξεχωρίζουν ως σύμβολο της νοημοσύνης και της σοφίας. Μοιράζονται τουλάχιστον ένα μέρος της ανθρώπινης ικανότητας να σκέφτονται, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους και υιοθετώντας τις δικές τους αντιλήψεις για τους άλλους. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα κοράκια προστατεύουν τα τρόφιμά τους ώστε να μην γίνουν αντιληπτά από τα υπόλοιπα κοράκια που βρίσκονται κοντά στη φωλιά τους, όταν υπάρχει κάποια ανοιχτή τρύπα που επιτρέπει την οπτική επαφή, αλλά ακόμη και όταν ακούν τους ήχους των άλλων κορακιών. Δεν δείχνουν όμως την ίδια ανησυχία, όταν δεν έχουν οπτική επαφή, παρά τα ακουστικά ερεθίσματα.

Οι περισσότερες μελέτες έως σήμερα, αφορούσαν τους χιμπατζήδες και άλλα είδη στενά συνδεδεμένα με τον άνθρωπο. Όμως ενώ αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα ζώα είναι σε θέση να καταλάβουν τι βλέπουν οι άλλοι – δίνοντάς τους ένα πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό για τροφή, στην πραγματικότητα στηρίζονται στην ικανότητα των ζώων να βλέπουν το κεφάλι ή τα μάτια των άλλων ζώων.

Η μελέτη με τα κοράκια δεν χρησιμοποιεί την ικανότητα των ζώων να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα του αντιπάλου τους καθώς η οπτική επαφή περιορίζεται σε μία μικρή τρύπα της φωλιάς. Επίσης τα κοράκια έχουν το πλεονέκτημα ότι ενώ διαφέρουν πολύ από τον άνθρωπο, παρουσιάζουν μεγάλη κοινωνική ευελιξία και διατηρούν κυρίως μονογαμικές σχέσεις. Η ικανότητά τους να κρύβουν τα τρόφιμά τους είναι σημαντική για τα κοράκια, και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν αντιλαμβάνονται ότι ένας ανταγωνιστής τα παρακολουθεί. Αν αντιληφθούν ότι παρακολουθούνται κρύβουν γρήγορα την τροφή τους και δεν αποκαλύπτουν το μέρος αποθήκευσής της, αλλά αν πιστεύουν ότι δεν τα παρακολουθούν, ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο έργο τους. Για την πραγματοποίηση της μελέτης τα κοράκια τοποθετήθηκαν σε διαφορετικούς χώρους με τη μόνη δυνατότητα οπτικής επαφής να είναι μέσω μικρών παραθύρων και κρυφά ηχεία έπαιζαν ήχους όμοιους με αυτούς που προκαλούν τα κοράκια- ανταγωνιστές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι μοιράζονται πολλές από τις ικανότητές τους όχι μόνο με τους χιμπατζήδες και συγγενικά είδη αλλά και με ένα πολύ διαφορετικό είδος ζώων. Η αντίληψη ότι ο άνθρωπος αποτελεί ένα ξεχωριστό όν καταρρίπτεται καθώς αποδείχθηκε πως η νοημοσύνη των πτηνών είναι εξίσου ανεπτυγμένη.

-Επιμέλεια άρθρου-
Αλεξάνδρα Δαραβίγκα

 

ΠΗΓΗ: diagnovet.gr