ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Αλλεργίες σε σκύλους και γάτες

By: | Tags: | Comments: 0 | Δεκέμβριος 21st, 2015

Ο αριθμός των ζώων που πάσχουν από αλλεργίες έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται πως 1 στα 7 ζώα πάσχουν από κάποιου είδους αλλεργία ενώ από ασφαλιστικές εταιρείες της Αμερικής φαίνεται πως οι δερματικές αλλεργίες είναι ο συχνότερος λόγος επίσκεψης στον κτηνίατρο.

Η αλλεργία είναι μία αντίδραση του οργανισμού έναντι κάποιας ουσίας στην τροφή, στον εισπνεόμενο αέρα ή στο περιβάλλον το ζώου. Αυτές οι ουσίες λέγονται αλλεργιογόνα.

Ο οργανισμός στην προσπάθειά του να απομονώσει ή να καταπολεμήσει το αλλεργιογόνο προξενεί βλάβη και στον ίδιο του τον εαυτό. Η αντίδραση του οργανισμού λέγεται αλλεργική αντίδραση ή αντίδραση υπερευαισθησίας.

Για την εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης ο οργανισμός πρέπει να έρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο τουλάχιστον δύο φορές. Η πρώτη έκθεση στο αλλεργιογόνο προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων ενώ στη δεύτερη έκθεση τα αντισώματα προσκολλώνται με το αλλεργιογόνο με τη μία πλευρά του μορίου τους και με υποδοχείς κυττάρων που συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού με την άλλη πλευρά. Αυτή η αντίδραση προκαλεί την έκκριση ισταμίνης και άλλων ουσιών από τα κύτταρα που συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού με τελικό αποτέλεσμα την εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης.

Ενώ οι άνθρωποι εκδηλώνουν συνήθως αναπνευστικά συμπτώματα μετά από μία αλλεργική αντίδραση, τα ζώα συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα από το δέρμα με κύριο σύμπτωμα την έντονη φαγούρα (κνησμός).

Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να συμβεί αμέσως μετά την εκδήλωση στο αλλεργιογόνο και εκδηλώνεται με αλλοιώσεις στο δέρμα που μοιάζουν με επηρμένες πλάκες (πομφοί) ή ώρες αργότερα και εκδηλώνεται με έντονο κνησμό.

Η αναφυλακτική αντίδραση είναι ένας τύπος οξείας αλλεργικής αντίδρασης με έντονα συμπτώματα όπως η διάρροια, ο έμετος, γενικευμένη αδυναμία (υπόταση), δυσκολία στην αναπνοή, η κατάρρευση και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Οι αλλεργίες των ζώων εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Αυτές που προκαλούνται από ψύλλους ή αλλά έντομα
  • Αυτές που προκαλούνται από εισπνεόμενα αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, μύκητες, γύρη των φυτών (ατοπική δερματίτιδα)
  • Αυτές που προκαλούνται από τροφές (τροφική αλλεργία)
  • Αυτές που προκαλούνται από ουσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα (αλλεργίες από επαφή)
  • Αυτές που προκαλούνται μετά τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου

ΠΗΓΗ: www.vetmenow.gr