ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Αιμάτωμα στο αυτί του σκύλου και της γάτας

By: | Tags: | Comments: 0 | Δεκέμβριος 21st, 2015

Αιμάτωμα στο αυτί του σκύλου και της γάτας

Το αιμάτωμα του πτερυγίου του αυτιού, επιστημονικά γνωστό ως «ωταιμάτωμα», εμφανίζεται ως διόγκωση της εσωτερικής επιφάνειας του πτερυγίου του αυτιού κάτω από το δέρμα. Η διόγκωση οφείλεται στη συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας αίματος στην περιοχή.

Πως προκαλείται;

Το ωταιμάτωμα, συνήθως, προκαλείται από τραυματισμό όταν το ζώο ξύνει επίμονα το αυτί του ή όταν τινάζει τα αυτιά του. Τότε, τραυματίζονται τα αγγεία του πτερυγίου του αυτιού με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα.

Τα αίτια της φαγούρας (κνησμός) είναι συνήθως δερματίτιδα του έξω ακουστικού πόρου που προκαλείται από παράσιτα και ξένα σώματα ή άλλες δερματικές παθήσεις όπως η ατοπία και η τροφική αλλεργία.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του ωταιματώματος είναι πολύ απλή καθώς ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να το αντιληφθεί απλά βλέποντάς το. Η διάγνωση του πρωτογενούς αιτίου, δηλαδή του αιτίου που προκαλεί τον κνησμό, είναι περισσότερο πολύπλοκη αλλά πρέπει να διενεργείται πάντα.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι χειρουργική. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αφαιρείται το αίμα που έχει συγκεντρωθεί κάτω από το δέρμα και απομακρύνονται τα πήγματα αίματος. Στη συνέχεια τοποθετούνται ράμματα ώστε να καθηλωθεί το δέρμα επάνω στο χόνδρινο τμήμα του πτερυγίου του αυτιού. Τα ράμματα παραμένουν στη θέση τους για αρκετές ημέρες ώστε να δημιουργηθούν συμφύσεις μεταξύ του δέρματος και του χόνδρινου τμήματος του αυτιού. Οι συμφύσεις εμποδίζουν την υποτροπή του ωταιματώματος.

Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση παροχέτευσης κάτω από το δέρμα ή τη χρήση laser.

Μετά την επέμβαση, το πτερύγιο του αυτιού, συνήθως, ακινητοποιείται με περίδεση γύρω από την κεφαλή για μερικές ημέρες ώστε το ζώο να μην μπορεί να το ξανατραυματίσει μέχρι να αφαιρεθούν τα ράμματα ή η παροχέτευση.

Η μη χειρουργικές θεραπείες δεν έχουν, συνήθως, καλά αποτελέσματα καθώς η κατάσταση υποτροπιάζει.

Πολύ σημαντικό τμήμα της θεραπείας αποτελεί η αντιμετώπιση του αίτιου της φαγούρας (κνησμού) που προκάλεσε τον τραυματισμό. Για τη διερεύνηση του αίτιου ο/η κτηνίατρός σας ίσως χρειαστεί να διενεργήσει καλλιέργεια και κυτταρολογική εξέταση υλικού που παίρνει από τον έξω ακουστικό πόρο.

 

ΠΗΓΗ : www.vetmenow.gr