ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ

Μείνετε ενημερωμένοι και δείτε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν

Άγχος Αποχωρισμού…

By: | Tags: | Comments: 0 | Ιανουάριος 27th, 2016

Άγχος αποχωρισμού ονομάζουμε μία έντονη κατάσταση στρες, την οποία αντιμετωπίζει το σκυλάκι μας κατά την παραμονή του σε ένα χώρο με αφορμή την απουσία μας από αυτόν. Πρακτικά δεν μπορούμε να αφήσουμε τον μικρό μας φίλο μόνο του στο σπίτι, ακόμη και για πολύ μικρά διαστήματα, καθώς παρουσιάζει μια σειρά ανεπιθύμητων συμπεριφορών όπως: γαύγισμα, κλάμα, έντονη σιελόροια, ούρηση, καταστροφές στο σπίτι, απόπειρες απόδρασης κ.α.

Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να ωφείλεται σε κάποια απότομη μεταβολή της καθημερινότητας του σκύλου (αλλαγή χώρου διαβίωσης, αλλαγή ιδιοκτήτη, αλλαγή προγράμματος καθημερινότητας) ή σε μη εκπαίδευση του σκύλου στο να μένει μόνος του από κουτάβι. 

ο άγχος αποχωρισμού μπορεί να έχει διαφορετικές διαβαθμίσεις αναλόγως την ένταση με την οποία το βιώνει το σκυλάκι μας. Έτσι μπορεί να είναι από πολύ έντονο, όπου ο σκύλος στρεσάρεται και μόνο στη θέα του ιδιοκτήτη του που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το σπίτι (βάζει μπουφάν, φοράει παπούτσια, παίρνει κλειδιά), ή πιο ήπιο όπου τα συμπτώματα ξεκινάνε λίγα λεπτά αφότου ο σκύλος μείνει μόνος του.

Το κλάμα των κουταβιών που δεν έχουν μάθει ακόμη να μένουν μόνα τους, κατά την απουσία μας, δε θα πρέπει να συγχέεται με το άγχος αποχωρισμού, καθώς είναι κάτι που με την κατάλληλη εκπαίδευσηξεπερνιέται συνήθως πολύ σύντομα.

Η αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού απαιτεί αρκετή υπομονή και λεπτούς χειρισμούς ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. Σε πιο ήπιες καταστάσεις, κάποιο παιχνίδι με φαγητό που θα μπορεί να απασχολεί το σκυλάκι μας όσο λείπουμε και σταδιακή αύξηση του χρόνου απουσίας μας μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις όμως, η συμβολή ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλωνκρίνεται επιβεβλημένη. Τα βήματα σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι πολύ σταδιακά, τα χρονικά διαστήματα που ο σκύλος μένει μόνος του πολύ μικρά και πάντα η επιστροφή μας στο σπίτι να γίνεται πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων του άγχους αποχωρισμού.

Τέλος θυμόμαστε πάντα να μην κάνουμε “μεγάλο θέμα” την αποχώρηση μας από το σπίτι και την επιστροφή μας σε αυτό, χαϊδεύοντας και μιλώντας στο μικρό μας φίλο λες και δε θα μας ξαναδεί!!

 

ΠΗΓΗ: www.dogsecret.gr